Advertentie
Advertentie

Vic Swerts | Soudal-voorzitter wordt ‘niet alledaagse' hoofdsponsor van Lotto-wielerploeg

Vic Swerts, voorzitter en eigenaar van Soudal. ©Emy Elleboog

‘Ik ben een wielerliefhebber, maar geen fanatiekeling’, zegt Vic Swerts (74), de voorzitter en eigenaar van Soudal. De producent van lijm, isolatieschuim en siliconen wordt volgend jaar hoofdsponsor van het Belgische Lotto-wielerteam. ‘De enige sport die ik fanatiek beoefen, is de Soudal-sport, met de fun die erbij hoort.’ Swerts bedoelt daarmee werken, al houdt hij niet van dat woord. ‘Ik doe al meer dan dertig jaar graag wat ik doe. Toevallig wordt dat werken genoemd.’

Ook de hoofdsponsoring van het Lotto-team staat in het teken van werk. De wielersport is volgens Swerts een uitstekend medium om de activiteiten van Soudal in het buitenland meer bekendheid te geven. ‘90 procent van onze business is export. Slechts 10 procent van onze activiteiten zitten in België’, zegt Swerts. ‘Voor ons geen Formule 1 sponsoring. Onze klanten zijn doe-het-zelvers en het publiek dat naar de Ronde van Frankrijk kijkt. Wielersport wordt in honderden landen bekeken. We waren al co-sponsor van het Lotto-team. Toen de plaats van Belisol als naamsponsor vrij kwam, stapten we in. Ik denk dat we een goede beslissing hebben genomen’.

Het Turnhoutse Soudal boekt 600 miljoen euro omzet en telt 2.000 werknemers, van wie 900 in België. De groep heeft 44 buitenlandse filialen, waaronder 10 fabrieken, en is actief in meer dan 130 landen. ‘Tegen 2020 willen we naar 1 miljard euro omzet’, zegt Swerts. Wielersponsoring moet daarbij helpen.

Advertentie

Hoeveel Soudal investeert om naast Lotto te prijken op de truitjes van het wielerteam van Marc Sergeant, wil Swerts niet kwijt. Maar het is volgens de Soudal-voorzitter ‘véél meer’ dan de circa 3 miljoen euro die de huidige (afhakende) hoofdsponsor van het Lotto-team, Belisol, jaarlijks neertelt. Swerts spreekt bovendien over een ‘niet alledaags’ sponsorcontract. ‘Het geldt voor zes jaar. Dat is een uitzonderlijk lange termijn in de sportwereld. De bedoeling is de jeugd goed op te volgen’.

De Nationale Loterij verhoogt naar verluidt eveneens zijn budget voor zijn Lotto-wielerploeg. Maar ook daar worden geen bedragen genoemd. Een derde belangrijke sponsor is de fietsenproducent Ridley.

Swerts is niet van plan zoals wielersponsor Marc Coucke - bekend van Omega Pharma-Quick Step, binnenkort Etixx-Quick Step - constant wielerwedstrijden af te schuimen. ‘Maar het zal leuk zijn om overal Soudal te zien en te horen’, zegt hij. Vanaf volgend jaar spreken sportcommentatoren niet langer over de Lotto-Belisol ploeg maar over Lotto-Soudal. En dat tot 2020.

Lotto-Belisol boekte de afgelopen Tour successen met André Greipel en Tony Gallopin. Die droeg een dag de gele trui en won een etappe. Het Lotto Cycling Project heeft ook een vrouwenploeg en een belofteteam. Soudal sponsort ook eersteklassevoetbalploeg Westerlo en de Soudal Classics, een reeks van zes top cyclocrosswedstrijden in de winter.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.