Bezettingsgraad Montea op record

Een site van Montea in Heerlen. De groei van Montea komt vooral uit Nederland.

Montea, de specialist in logistiek vastgoed, wil zijn portefeuille de komende twee jaar met een kwart doen groeien. De winst en het dividend moeten tegen 2021 met 10 procent stijgen.

Voor Montea was 2019 een grand-crujaar. Het is erin geslaagd zijn vastgoedportefeuille met 150 miljoen euro uit te breiden.   

Die portefeuille werd niet alleen fors groter in volume, maar ook in waarde. Investeerders zijn bereid steeds scherpere rendementen te aanvaarden, zeker voor logistiek vastgoed. Mede daardoor is de reële waarde van de portefeuille van Montea gestegen met 248 miljoen euro (+27 procent) tot 1,159 miljard euro. Alleen al de bestaande portefeuille nam in waarde met 71 miljoen euro toe.

Geen leegstand

De groep uit Erembodegem is erin geslaagd de bezettingsgraad, die bijzonder belangrijk is voor de winst en de waardering van een vastgoedverhuurder, in het laatste kwartaal te verhogen van 98,6 procent naar 99,3 procent. Dat niveau werd nooit eerder bereikt. In Nederland en België is er geen leegstand. Enkel in één park in Frankrijk is dat nog het geval.

99,3%
Bezettingsgraad
De bezettingsgraad bij Montea bedroeg eind vorig jaar 99,3 procent, een record.

De kosten zijn goed onder controle. De gemiddelde financieringskosten over 2019 zijn gedaald naar 2,2 procent, met een indekkingsgraad van 99 procent. De operationele marge steeg van 88,6 procent naar 90,5 procent.

De inkomstenstroom is vrij stabiel. De gemiddelde resterende looptijd van de huurcontracten op eerste vervaldag is 8 jaar (exclusief looptijd zonnepanelen).

De aandeelhouders zien het dividend over 2019 met 12 procent stijgen naar 2,54 euro bruto.

Prognose

De portefeuille moet de komende twee jaar met nog eens een kwart toenemen tot 1.450 miljoen euro. 61 procent van die groei is al geïdentificeerd.

Dankzij de kapitaalverhoging van 161 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2019 zit Montea nog maar aan een schuldgraad van 39 procent (51% een jaar eerder). Het kan nog 400 miljoen euro in cash investeren alvorens het een schuldratio van 55 procent bereikt.

Zowel de totale portefeuille als de beurskapitalisatie (1,5 miljard euro) zit stevig boven 1 miljard euro. Vanaf die drempel maakt een beursgenoteerd bedrijf meer kans op belangstelling van grote institutionele investeerders.

Montea noteert tegen een premie van 110 procent op zijn intrinsieke waarde (44,54 euro). Toch geven zowel  KBC Securities, Kepler Chevreux en ING nog steeds 'houden' als advies. De eerste twee trokken ook op basis van de nieuwe cijfers ook het koersdoel op.  Amal Aboulkhouatem, een analiste van De Groof Petercam, verhoogde het koersdoel zelfs van 63 euro naar 87 euro en wijzigde haar 'verminder'-advies  naar 'houden'.

De hoge premie moet, net als bij concurrent WDP, een stuk worden gerelativeerd. De portefeuille van Montea is boekhoudkundig conservatief gewaardeerd aan 6,3 procent. Nieuwe transacties in de markt gebeuren aan 5 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie