Advertentie

Showpad gelooft meer in Chicago dan San Francisco

Showpad-CEO Pieterjan Bouten. ©jonas lampens

Het Gentse softwarebedrijf Showpad gelooft meer in zijn nieuwe hub in Chicago dan in San Francisco. CEO Pieterjan Bouten toont zich kritisch over de nabijgelegen Silicon Valley, 's wereld belangrijkste innovatieregio.

Belgische groeibedrijven zijn steeds meer op hun hoede om naar Silicon Valley, 's werelds meest mythische innovatieregio aan de westkust van de VS, te trekken. De Tijd trok naar Silicon Valley om de temperatuur van de beruchte technologievallei te meten. 

Silicon Valley, is de hype voorbij?

Big tech is er alomtegenwoordig, huizen en kantoren zijn er onbetaalbaar, en tal van bedrijven vallen er uit de toon met een toxische bedrijfscultuur of miljardenverliezen. Is Silicon Valley wat van zijn mythische glans verloren? De Tijd trok naar de meest innovatieve regio op aarde en mat de temperatuur. Is het nog altijd de hotspot die het ooit was? Lees vanaf zaterdag 7 september tot en met donderdag 12 september de reeks 'Silicon Valley, is de hype voorbij?'

Het Gentse softwarebedrijf Showpad kromp zijn kantoor in San Francisco, destijds het eerste op Noord-Amerikaanse bodem, in van 50 naar 30 man. Het blijft er wel aanwezig om contact te houden met grote technologiebedrijven als Adobe.

Maar voor de rest gelooft het meer in haar nieuwe hub in Chicago, waar het al 150 werknemers heeft. ‘In San Francisco is het juiste talent niet meer te betalen’, zegt CEO Pieterjan Bouten hard. Bouten verbleef de afgelopen jaren af en toe in de regio.

In San Francisco is het juiste talent niet meer te betalen.
Pieterjan Bouten
CEO Showpad

Ze blijft wel relevant, vindt hij. ‘Je treft er investeerders, kan er contacten leggen bij grote technologiebedrijven en vindt er ervaren personeel.’ Maar de nadelen zijn navenant. ‘Ze is onbetaalbaar. Zeker als je een familie meebrengt.'  

Late twintigers of jonge dertigers die stilaan een gezin stichten kiezen niet langer per se voor Silicon Valley, meent Bouten, maar wel voor andere innovatiehubs in de VS. In het geval van Showpad is dat Chicago. Ook Austin (Texas) en Boston (oostkust, vlakbij New York), steden die lang niet open stonden voor start-ups, zijn bezig aan een opmars.

 

Ook Wim Sohier, de technologieattaché voor Flanders Investment & Trade in Silicon Valley, raadt start-ups af niet meer zomaar halsoverkop naar Silicon Valley komen. ‘Veel beginnende bedrijven kiezen voor New York als eerste Amerikaanse ervaring. Alleen de meer mature komen naar hier.’


 


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie