Advertentie
blog

Het goede voornemen van Mark Zuckerberg

©AFP

De Facebook-baas wil in 2016 een virtuele persoonlijke assistent programmeren.

Het is intussen een traditie bij het begin van een nieuw jaar, in die mate zelfs dat hij al de 'koning van de goede voornemens' genoemd wordt. Mark Zuckerberg maakt via logische wijze zijn hoogst persoonlijke voornemen bekend waarop hij zich de komende 365 dagen wil smijten.

Mandarijns leren bijvoorbeeld, of alleen nog vlees eten van een dier dat hij zelf heeft geslacht. In 2012 nam hij zich voor om elke dag iemand nieuw te leren kennen, buiten zijn bedrijf. Vorig jaar luidde zijn ambitieuze plan om elke twee weken een inspirerend boek te lezen.

Advertentie

Het plan voor 2016 is van heel andere aard. Zuck wil eigenhandig de software programmeren voor een virtuele persoonlijke assistent. Daarmee wil hij zijn leven thuis en op het werk in goede banen leiden, zegt de Facebook-stichter, die pas vader werd. 

Every year, I take on a personal challenge to learn new things and grow outside my work at Facebook. My challenges in...


'Elk jaar ga ik een persoonlijke uitdaging aan om nieuwe dingen te leren en mezelf te ontplooien buiten mijn werk bij Facebook', schrijft Zuckerberg. 'Voor 2016 luidt het plan om een simpel stuk artificiële intelligentie te bouwen dat mijn huis bestuurt en me helpt bij mijn werk.'

'Ik ga beginnen met te onderzoeken welke technologie al beschikbaar is. Dan wil ik die technologie aanleren mijn stem te herkennen om alles in huis aan te sturen. Dan wil ik de technologie leren om de gezichten van vrienden te herkennen als ze aanbellen. En om me te signaleren als er iets aan de hand is in de kamer van mijn dochter Max. Op het werk wil ik dat de technologie me helpt om data in virtuele realiteit te visualiseren.'

Zuckerberg hoopt tot een resultaat te komen dat lijkt op Jarvis, de virtuale butler van Tony Stark in de film Iron Man. 

Advertentie

'Ik werk veel samen met ingenieurs om nieuwe dingen te bouwen. Maar het geeft veel voldoening om dingen voor jezelf te bouwen. Dus dat is mijn persoonlijke uitdaging voor dit jaar.' Zuckerberg belooft zijn vooruitgang te delen in de loop van het jaar.

Opvallend aan het plan van Zuckerberg is dat, hoe zeer hij ook benadrukt dat hij dit voor persoonlijk doeleinden doet, de race richting betere artificiële intelligentie ook van enorm belang is voor zijn bedrijf - en voor vrijwel alle grootheden in technologieland. Google heeft Google Now, Apple heeft Siri, Microsoft heeft Cortana en Amazon heeft Echo. Facebook zelf experimenteert  met M, technologie die van communicatiedienst Messenger een virtuele persoonlijke assistent maakt. Krachtige artificiële intelligentie is de heilige graal van Silicon Valley.

De opmars van kunstmatige intelligentie maakt sommige gezaghebbende stemmen zelfs nerveus. Elon Musk is een van de bekendste critici die waarschuwen voor de dag waarop artificiële intelligentie een bedreiging gaat vormen voor de mensheid.

Zuckerberg kreeg in een reactie op zijn post een vraag hierover, maar liet verstaan niet echt wakker te liggen van de neveneffecten. 'Ik denk dat we artificiële intelligentie zo kunnen bouwen dat het werkt voor ons en ons helpt. Sommige mensen zaaien paniek over de enorme gevaren, maar dat lijkt me ver gezocht.'

Later postte Zuckerberg ook een sportief voornemen. Hij wil 365 mijl hardlopen in 2016. Meedoen kan, en wel hier

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.