Belgische start-ups haalden nog nooit zo veel geld op

Belgische start-ups haalden dit jaar een recordbedrag op. 'Big data' is hierbij een belangrijk thema. ©rv

Dankzij twee operaties - de kapitaalrondes van OTA Insight (20 miljoen euro) en MobileXpense (eveneens 20 miljoen) - wordt het record van 2015 (350 miljoen euro) verpulverd.

De teller stond donderdag op 358 miljoen euro.

Met de nieuwe operaties erbij wordt voor het eerst de kaap van 100 operaties gerond. De gemiddelde omvang van de kapitaalrondes bedraagt bijna 3,6 miljoen euro.

De grootste kapitaalronde van 2017 blijft die van Collibra, een Brusselse start-up die grote bedrijven bijstaat bij hun bigdata-analyse. Collibra's software helpt ondernemingen big data te stroomlijnen, te verwerken en te beveiligen. De Brusselaars haalden begin dit jaar 50 miljoen dollar (47 miljoen euro) op, onder meer bij de Silicon Valley-fondsen Iconiq Capital en Index Ventures.

Start-ups die bezig zijn met de verwerking van 'big data' domineren de rangschikking. Dat is geen verrassing: door de digitale revolutie zitten bedrijven in toenemende mate op persoonsgegevens van klanten. Die kunnen nuttig zijn, als ze juist aangewend worden.

Big data kan ook de efficiëntie van bedrijven helpen verbeteren. Door machines of werktuigen te voorzien van sensoren genereren die een stroom aan data, die ondernemingen een beter zicht geeft op hun infrastructuur.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content