De personen van 2019 | Donald Trump, Rihanna, Carrie Lam

©AFP

Wie drukte dit jaar zijn stempel op België en de wereld? De redactie van De Tijd selecteerde de mensen die 2019 kleurden. Soms binnen de lijntjes, soms erbuiten.

Carrie Lam | Mikpunt van het opstandige Hongkong

In de straten van Hongkong, een eilandengroep van zo’n 7 miljoen inwoners, protesteerden op 9 juni meer dan 1 miljoen mensen. Ze vroegen het ontslag van de regeringsleider Carrie Lam. Ze vragen het nog altijd.

©REUTERS

Lam, die sinds een politiek conflict in 2007 de bijnaam ‘harde strijdster’ heeft, raakte deze zomer een open zenuw. Ze stelde voor veroordeelde criminelen uit te leveren aan autoriteiten op het Chinese vasteland. Het was de vonk voor een brand die tot vandaag woedt. Want wat betekent Hongkong, de brug tussen China en de westerse wereld, nog als het in de pas van Peking moet lopen? De politie schoot op straat met rubberkogels. Betogers gooiden molotovcocktails. Een universiteit werd belegerd. Maskers zijn al een tijdje verboden.

Voor de Chinese president Xi Jinping, leider van een economische superstaat, komt het erop aan in Hongkong te bewijzen dat Peking de baas is. Net zoals het dat is in Tibet, waar de lokale bevolking wordt onderdrukt. En net zoals het dat is in het West-Chinese Xinjiang, waar naar schatting 1 miljoen islamitische Oeigoeren in ‘heropvoedingskampen’ zijn opgesloten.

Duld Xi ook in 2020 tegenspraak? ‘Vandaag Hongkong, morgen Taiwan’, is een van de slogans in Hongkong. Een andere luidt: ‘Vandaag Xinjiang, morgen Hongkong.’ 

Rihanna | Muzikale modediva met een Instagram-businessplan

Rihanna vervelde dit jaar verder van popicoon tot businessdiva. Of van Rihanna tot Robyn Rihanna Fenty, haar officiële naam. Nadat ze in 2017 het beautymerk Fenty uit de grond had gestampt, er in 2018 een half miljard euro omzet mee had geboekt, startte ze in 2019 onder dezelfde naam een modehuis.

©AFP

Bij de aankondiging in mei stond Rihanna naast Bernard Arnault, de rijkste man van Europa, die toen net 200 miljoen euro had weggeschonken voor de heropbouw van de afgebrande Notre Dame in Parijs. Fenty vindt onderdak in zijn luxeconglomeraat LVMH.

Wat heeft zij dat Arnault niet heeft? 77 miljoen volgers op Instagram. Het toont hoe de waarde van 60 miljoen verkochte albums niet alleen in royalty’s ligt, maar ook in de aandacht van een wereldwijd jongerenpubliek. In die zin was Rihanna’s businessjaar vergelijkbaar met dat van Kylie Jenner, de succesvolste van de Kardashian-clan. Ook zij bouwde op haar bekendheid - 139 miljoen Instagram-volgers - een beauty-imperium dat haar in 2019 op haar 21ste miljardair maakte. Of zo u wil: de eerste selfie-made-miljardair.

Het laatste album van Rihanna dateert intussen van 2016. Wie volgt haar op aan de muzikale top? De 18-jarige Billie Eilish kwam het dichtst in de buurt. In deze Spotify-tijden was ze de best verkopende artiest in de VS, en ze stond als headliner op Pukkelpop. En op Instagram? 45 miljoen volgers. 

Donald Trump | Vechtersbaas in Amerika, maar niet daarbuiten

Toen het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden in december de impeachment-procedure tegen Donald Trump startte, was de president in de swingstaat Michigan campagne aan het voeren. Tel Trump dus nog niet uit voor 2020. In de peilingen ligt hij voor op elke mogelijke Democratische tegenkandidaat voor het Witte Huis.

©Photo News

Een van de interessantste politieke vragen van het jaar is dus of de Democraten gelijk hadden door het afzettingsproces tegen de president te beginnen. Principieel? Zeker. Strategisch? Niet zo zeker. Het was de reden waarom de Democratische Nancy Pelosi (79), de voorzitster van het Huis, zo lang de boot afhield.

Zo hard Trump in Washington vecht, zo hard deinst hij terug voor de strijd in het buitenland. Van de NAVO is hij een koele minnaar en Rusland lijkt hij eerder als strategische bondgenoot dan als vijand te beschouwen. De politieman van de wereld zijn de VS al lang niet meer. Nergens werd dat zo duidelijk als in Syrië, waar Trump zijn troepen terugtrok en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan meteen de Koerden in Noord-Syrië aanviel. De Europese Unie stond erbij en keek ernaar.

Het grootste slachtoffer van Trumps beleid dit jaar waren daardoor met voorsprong de door iedereen in de steek gelaten Syrische Koerden, fijngemalen door de raderwerk van de geopolitiek. 

Kruisverwijzingen eindejaar 2019 (variant 2)

De Tijd blikt terug op 2019

Lees verder

Advertentie
Advertentie