Trump heeft het exporteurs niet makkelijk gemaakt'

Ceo Charles Beauduin van het Belgische weefgetouwenbedrijf Vandewiele

Rust, sereniteit, minder polarisatie en zo weinig mogelijk handelsbelemmeringen en handelsoorlogen. Dat zijn de belangrijkse verwezenlijkingen die Belgische bedrijven verwachten van de kersverse Amerikaans president Biden

'Laten we hopen dat president Biden opnieuw rust en sereniteit in zijn land kan laten terugkeren', zegt topman Dirk Coorevits van Soudal dat in de VS een fabriek uitbaat dat siliconen maakt voor de bouw, 'en dat hij meer gaat focussen op de bestrijding van covid19 zodat de economie opnieuw kan opbloeien.'

The Future of Europe

©Filip Ysenbaert

Joe Biden is de nieuwe president van de Verenigde Staten. Wat betekent dat voor de relatie tussen zijn land en de Europese Unie? Zal er na de moeilijke jaren onder Trump een nieuwe Atlantische alliantie ontstaan? Hoe beïnvloedt de nieuwe president met andere woorden de toekomst van Europa?

Tot donderdag 28 januari gaan we aan de slag met de thema’s democratie, handel, technologie, veiligheid en klimaat.

De Amerikaanse economie heeft het onder Trump niet slecht gedaan - met dank onder meer aan de belastingverlagingen - maar corona heeft alles toch een klap gegeven en veel Amerikanen zitten, volgens Coorevits, aan het het einde van hun latijn. 'Ook al gaat het de laatste maanden weer wat beter en is er in sommige gebieden zelfs schaarste op de arbeidsmarkt'. Coorevits verwacht veel van het enorme relanceplan van 1.900 miljard dollar dat Biden vooropstelt. 'Het zal de bouw waar wij actief, ten goede komen'.

'Het polarisatiemodel van Trump heeft op alle terreinen veel dingen doen vastlopen', zegt Charles Beauduin, ondervoorzitter van Voka en topman van de Belgische weefgetouwenproducent Vandewiele. 'Biden belooft een samenwerkingsmodel en dat kan de relaties met andere landen alleen maar ten goede komen. Ondernemingen hebben baat bij samenwerkingsmodellen en zien de politiek liefst in dezelfde rol'

China en Iran

Trump heeft het voor exporterende bedrijven niet makkelijk gemaakt, zegt Beauduin: 'Er is de handelsoorlog met China, de Amerikaanse importtaksen op Europese producten en er zijn de keiharde sancties tegen Iran. Zelf hebben we als bedrijf de afgelopen vier jaar geen enkel tapijtmachine kunnen verkopen aan Iran, toch 'the mother of carpet', als gevolg van de sancties en de druk van de VS op banken om geen betalingen vanuit Iran meer te aanvaarden'.

De moeilijke relatie tussen de de VS en het Midden-Oosten en de handelsoorlog tussen de VS en China doet de klanten van Vandewiele - dat een derde van zijn omzet uit het Verre Oosten en een derde uit het Midden-Oosten haalt - ook aarzelen om nieuwe bestellingen te plaatsen. Ook Belgisch sectorgenoot Picanol zag de omzet in 2019 in zijn weefmachinedivisie met een kwart dalen als gevolg van de Chinees-Amerikaanse spanningen.

'Ook Barco heeft te lijden onder die geopolitieke spanningen en de daarmee gepaard gaande handelsbelemmeringen', zegt Beauduin die er voorzitter is, 'al is dat minder dan bij Vandewiele. 'Producten die we in China maken of met Chinese onderdelen mogen pas onder hoge tarieven naar de VS. Producten in de VS mogen dan geen Chinese chips bevatten'.

Vertrouwen herwinnen

Beauduin verwacht echter geen kentering vanaf dag één. 'Biden zal tijd nodig hebben om het vertrouwen te herstellen, zowel nationaal als internationaal. Zoals het spreekwoord zegt, vertrouwen komt te voet en gaat te paard'. Een nieuw vertrouwenspact met Europa is volgens Beauduin dringend, 'alleen al om met onze Westerse waarden een front te vormen tegen niet-democratische regimes. 'Maar niets is onherstelbaar'.

Dat de hevige polarisatie van Trump nazindert, blijkt uit de vele weigeringen van bedrijven die we opbelden om een reactie te geven op de overgang van de Trump naar de 'Biden Administration'. Materiaaltechnologiegroep Umicore, dat in de VS verschillende fabrieken heeft, 'wil niet ingaan op politieke topics'.

Bij die andere Belgische multinational Bekaert - dat in de VS staalkoord en stalen kabels maakt - vindt men het te vroeg om te reageren. 'Nog te politiek geladen en te weinig zicht op de maatregelen voor bedrijven'. Bekaert kreeg in 2019 nochtans fors af te rekenen met Amerikaanse heffingen op Braziliaans staal. De West-Vlaamse staalkoord en staadraadproducent voert voor zijn Amerikaanse staalkoordfabriek walsdraad in uit Brazilië omdat die kwaliteit niet beschikbaar is in de VS. Plots kwamen daar zware heffingen op. Er bestond ook al langer een beperking op het volume walsdraad dat mocht worden ingevoerd.

Ook Jan Boone van speculoosfabrikant Lotus wil geen politieke statements doen. Lotus opende vorig jaar een fabriek in het Amerikaanse North Carolina. Toen vertelde hij dat het voor zijn bedrijf - dat in de VS 1 miljard speculoosjes per jaar verkoopt - niet uitmaakt of Biden of Trump wint. 'Veel macht zit in de VS lokaal, bij de gouverneur.' De verandering van de VS onder Trump vatte hij als volgt samen: 'Het is opmerkelijk dat je enerzijds met een president zit die zo ongepolijst uit de hoek komt en dat anderzijds de gevoeligheid in het bedrijfsleven voor gender en ras enorm is geworden. Dat is echt niet iets waar je in de VS grapjes over maakt. Je riskeert een rechtzaak'.

Ook bij busbouwer Van Hool, dat veel touringcars bouwt voor de Amerikaanse markt, verwacht men voor het bedrijf geen grote verschillen tussen Trump en Biden. 'Wij hangen al jaren af van de Buy American Act die bepaalt dat openbare besturen enkel producten, in ons geval openbaarvervoerbussen, mogen kopen die voor 70 procent in de VS zijn gebouwd.' Om die Act te omzeilen wil Van Hool een busfabriek bouwen in de VS, maar dat project werd vorig jaar als gevolg van corona en de negatieve impact op de cijfers, on hold gezet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie