netto

Digitale assistent helpt ondernemers met nieuwe vennootschapswetgeving

©ANP XTRA

Een nieuwe chatbot van Fednot helpt u uw weg te vinden in de nieuwe vennootschapswetgeving.

Vandaag wordt het nieuwe Wetboek Vennootschappen en Verenigingen (WVV) van kracht. Dat brengt een hele reeks nieuwe spelregels mee als u een vennootschap hebt of er een wil oprichten.

Vennootschappen krijgen tot 1 januari 2024 de tijd om de statuten aan te passen of om de huidige vennootschapsvorm te wijzigen. Maar ze kunnen ook al vanaf 1 mei de omslag maken.

Geautomatiseerde antwoorddienst

Om het veranderingsproces enigszins overzichtelijk te maken heeft de Federatie van het Notariaat (Fednot) een chatbot uitgedokterd. Dit is een geautomatiseerde antwoorddienst om de nieuwe regels over vennootschappen te verduidelijken. Open vragen stellen kan voorlopig niet, maar de virtuele assistent biedt in een notendop wel heel wat nuttige informatie.

De assistent geeft aan wat de opties zijn als de ondernemer moet kiezen voor een andere vennootschapsvorm. Wie bijvoorbeeld aandeelhouder is van een CVBA, verneemt wat de mogelijke alternatieven zijn en wat dan de gevolgen zijn voor het financieel plan, de aansprakelijkheid, de winstverdeling en de stemrechten.

Zo krijgen de aandeelhouders een eerste indicatie van wat hen te doen staat. ‘Voor aandeelhouders is dit het moment om na te denken over wat ze willen en in hoeverre de soepeler regels daarop een antwoord kunnen bieden,’ zegt Jan Sap, directeur-generaal van Fednot.  ‘De puzzelstukken liggen nu op tafel om statuten op maat van de vennootschap en haar aandeelhouders uit te werken.’ 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie