Puigdemont mag dan toch meedoen aan Europese verkiezingen

Een Madrileense rechtbank besliste maandag dat Carles Puigdemont toch kan deelnemen aan de Europese verkiezingen. ©EPA

Een rechtbank in Madrid annuleert de beslissing van de Spaanse verkiezingscommissie om de Catalaanse ex-premier uit te sluiten van de Europese stembusslag eind mei.

Aan de soap rond de deelname van Carles Puigdemont aan de Europese verkiezingen is maandag nog een aflevering toegevoegd. Een Madrileense rechtbank besliste dat de Catalaanse ex-premier zich toch in de strijd om een zitje in het Europees Parlement kan gooien.

Dossier | Verkiezingen 2019

Op zondag 26 mei 2019 trekken we naar de stembus voor de verkiezingen van het Europese, federale, Vlaamse, Waalse en Brusselse parlement. Volg hier onze verslaggeving. .

Puigdemont had een kleine twee maanden geleden bekendgemaakt te azen op een zetel in het halfrond. Op 10 april presenteerde hij zich tijdens een persconferentie in Brussel als lijsttrekker voor Junts per Catalunya (JxCat). Ook Clara Ponsatí en Toni Comín, twee ex-ministers die net als Puigdemont naar het buitenland uitgeweken zijn, schoven toen hun kandidatuur naar voren.

Juridische besognes

Maar een week geleden gooide de Spaanse verkiezingscommissie plots roet in het eten. Die oordeelde, op de dag van de Spaanse parlementsverkiezingen, dat de Catalaanse ex-premier en zijn oud-ministers niet aan de Europese verkiezingen konden deelnemen vanwege hun juridische besognes.

De zaak beroerde de gemoederen in Spanje. Het dossier belandde afgelopen weekend zelfs bij het Spaanse hooggerechtshof.

De Spaanse justitie beschuldigt de drie van rebellie, ongehoorzaamheid en misbruik van overheidsgeld wegens hun rol in het Catalaanse onafhankelijkheidsproces. Zodra ze voet op Spaanse bodem zetten, dreigen ze te worden opgepakt.

Puigdemont en co. legden zich niet neer bij het oordeel van de verkiezingscommissie. In eigen land gingen ze in beroep tegen de beslissing. Tegelijk vroegen ze de Europese Commissie Spanje te straffen 'voor de zware schendingen' van hun fundamentele rechten.

Hooggerechtshof

De zaak beroerde de gemoederen in Spanje. Zeker toen bleek dat de Spaanse verkiezingscommissie erg verdeeld gestemd had over de uitsluiting van de Catalanen van de Europese race. Het dossier belandde afgelopen weekend zelfs bij het Spaanse hooggerechtshof.

Volgens de magistraten stond niets een deelname van Puigdemont en co. aan de Europese verkiezingen in de weg. Maar het hooggerechtshof legde de eindbeslissing bij een Madrileense rechtbank. Die volgde maandag de redenering van het hoogste rechtscollege.

Lees verder

Advertentie
Advertentie