Arco-coöperanten stellen partijen en Beweging.net in gebreke

CD&V-vicepremier Kris Peeters had zich eind april nog opgeworpen als de verdediger van de Arco-coöperanten. ©BELGA

Het Arco-dossier duikt onverwacht weer op in de kiescampagne, wat vooral voor CD&V slecht nieuws is.

Op de politieke hoofdkwartieren gaat het rond als een lopend vuurtje. Omdat de regering-Michel haar belofte niet heeft waargemaakt de Arco-coöperanten te vergoeden, stelt de bekende advocaat Geert Lenssens van het Brusselse kantoor SQ Law in naam van 5.000 van de bijna 800.000 gedupeerden de regeringspartijen in gebreke.

Dat vernam De Tijd en Lenssens bevestigde de informatie woensdag in KIES19 op Radio 1. Volgens hem was woensdagochtend een deurwaarder onderweg voor de ingebrekestelling.

Beweging.net

De coöperanten viseren overigens niet alleen de drie resterende partijen van de coalitie, maar ook andere partijen zoals N-VA, Groen, sp.a en PVDA. Ook Beweging.net, het vroegere ACW, wordt volgens Lenssens in gebreke gesteld. Hij zei dat het Arco-dossier een collectieve verantwoordelijkheid is van drie hoofdrolspelers: de Belgische staat, Belfius en Beweging.net. 

De advocaat ageert namens de coöperantenverenigingen Geld Terug van Arco en Arcoparia's. Hij voegde er woensdagochtend ook nog aan toe dat die samengaan onder de nieuwe naam ArcoClaim. Lenssens zegt dat de coöperanten 'niet alleen ongeduldig zijn, maar ook woedend'.  

Als grote aandeelhouder werd Arco meegesleurd in de val van Dexia in de nasleep van de bankencrisis. De bijna 800.000 coöperatieve aandeelhouders zagen daardoor hun belegging in rook opgaan.

Kris Peeters

Door de ingebrekestelling staat het dossier op een zucht van de verkiezingen weer bovenaan op de politieke agenda. Dat is vooral slecht nieuws voor CD&V, dat in haar verkiezingsprogramma met geen woord meer rept over Arco.

De enige plaats waar die ingebrekestelling in de bus moet vallen, is bij Beweging.net.
Joachim Pohlmann
Woordvoerder N-VA

CD&V-vicepremier Kris Peeters had zich eind april nog opgeworpen als de verdediger van de Arco-coöperanten, die van de regering-Leterme de garantie hadden gekregen dat ze hun geld zouden terugzien. Toch leek CD&V haar verlies in dat dossier te hebben gepakt. Dinsdag maakte Peeters in Terzake echter opnieuw een punt van Arco. Hij zei dat wie met CD&V in een regering wil, Arco snel zal moeten oplossen.

Beursgang Belfius

Nu de gedupeerden zich roeren, werpt CD&V zich plots weer op als de verdediger van de Arco-coöperanten. ‘CD&V is de enige partij die zich altijd heeft ingezet om een oplossing te vinden voor de Arco-spaarders. Voor CD&V kan alleen sprake zijn van een beursgang van Belfius als ook de oplossing voor de Arco-spaarders blijft gelden’, stelt de partij op de nieuwssite Knack.be.

CD&V blijft dus bij de koppeling die de regering-Michel maakte tussen de beursgang van de overheidsbank en een gedeeltelijke vergoeding van de Arco-coöperanten. Van die deal kwam niets in huis en de Belfius-top gelooft intussen niet langer in een snelle beursgang.

Illegale staatssteun

Het probleem blijft dat Europa gekant is tegen zo’n vergoeding, die zou neerkomen op illegale staatssteun. CD&V zag in een recent arrest van het Europese Hof toch een opening. De N-VA gelooft daar niet in. ‘Als er een juridisch haalbare oplossing was, hadden we die al lang uitgevoerd. Maar de waarheid is dat die er niet is’, zegt N-VA-woordvoerder Joachim Pohlmann.

De N-VA neemt Beweging.net, de vroegere christelijke arbeidersbeweging ACW en de koepel boven Arco, in het vizier. ‘Ik heb alle respect voor de coöperanten die hun spaargeld verloren hebben door het bedrog van de christelijke zuil. Ze dachten een spaarproduct in bezit te hebben, maar ze belegden buiten hun medeweten in speculatieve producten’, zegt Pohlmann. ‘De enige plaats waar die ingebrekestelling in de bus moet vallen, is bij Beweging.net. De mensen zijn bedrogen en het zou Beweging.net sieren als ze hen daarvoor zou compenseren.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie