Bisnummer voor Spaanse socialisten bij Europese race

De socialisten van Spaans premier Pedro Sánchez wonnen de Europese verkiezingen. ©EPA

De vervolgde Catalaanse politici Carles Puigdemont en Oriol Junqueras veroveren ook zitje in Europees Parlement.

Nog geen maand nadat de Spanjaarden naar de stembus getrokken waren om een nationaal parlement te kiezen, vonden zondag Europese, regionale en lokale verkiezingen plaats in het Zuid-Europese land.

Net als op 28 april hoopten de socialisten van Spaans premier Pedro Sánchez sterk te scoren. En ze lijken in dat opzet geslaagd. De PSOE haalde net geen 33 procent van de stemmen, tegenover 23 procent in 2014.

De socialisten gaven de conservatieve PP, net als bij de nationale verkiezingen, ruim het nakijken. De partij van Pablo Casado strandt op 20 procent van de stemmen, een verlies van 6 procentpunten in vergelijking met vijf jaar geleden.

Catalaanse politici

De liberalen en het radicaal-linkse Unidas Podemos boekten stemmenwinst tegenover 2014. En het extreemrechtse VOX doet zijn intrede in het Europees Parlement. Maar met 6 procent blijven ze wel een eind onder de score van eind april bij de nationale verkiezingen.

33 procent
voor PSOE
De PSOE haalde net geen 33 procent van de stemmen, tegenover 23 procent in 2014.

In het oog springt voorts de score van enkele Catalaanse politici. Zowel de voormalige Catalaanse premier Carles Puigdemont als zijn ex-vicepremier Oriol Junqueras veroverden zondag een plekje in het Europese halfrond.

Dat is opmerkelijk. De Spaanse justitie vervolgt beide politici voor rebellie vanwege hun rol in het Catalaanse onafhankelijkheidsproces. Puigdemont zit sinds het najaar van 2017 in België, Junqueras staat momenteel terecht voor het Spaanse hooggerechtshof in Madrid.

Spaans aanhoudingsbevel

Of Puigdemont en Junqueras ook effectief zullen zetelen in het Europees Parlement, is nog maar de vraag. Volgens de Spaanse wet moeten Europese verkozenen hun mandaat officieel gaan ophalen in Madrid. 

Tegen Puigdemont loopt evenwel nog altijd een Spaans aanhoudingsbevel. Zodra hij voet op Spaanse bodem zet, dreigt hij dan ook gearresteerd te worden. 

De Catalaanse ex-premier betwist dat hij naar Madrid moet afreizen voor hij een Europees mandaat kan opnemen. Mogelijk hebben juristen de volgende maanden nog een felle kluif aan het dossier.

Lees verder

Advertentie
Advertentie