nieuwsanalyse

CD&V durft niet voor links of rechts te kiezen

Pieter De Crem heeft een voorkeur voor centrumrechts, maar CD&V wil niet kiezen tussen centrumlinks of centrumrechts. ©BELGA

Wie voor CD&V stemt, krijgt die dan centrumrechts of centrumlinks? Pieter De Crem maakte dinsdag zijn voorkeur voor centrumrechts duidelijk, maar de partij weigert te kiezen.

Wie voor minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem stemt, krijgt die dan ook een centrumrechtse coalitie? Die krijgt De Crem in het parlement, is het laconieke antwoord op het hoofdkwartier van CD&V.

De voorman van de rechtervleugel bij CD&V stak in een dubbelinterview met Jan Jambon in ‘Kies 19’ op Radio 1 niet onder stoelen of banken dat hij opnieuw voor een Zweedse coalitie wil gaan.

Jambon heeft de kwaliteiten om een goede premier te zijn.
Pieter De Crem
Minister van Binnenlandse Zaken

‘Wat mij betreft, is die coalitie de beste garantie op een goed veiligheidsbeleid en het economisch beleid dat ons land nodig heeft, als ze een meerderheid krijgt.' Hij zong zelfs de lof van de kandidaat-premier van de N-VA. ‘Jambon heeft de kwaliteiten om een goede premier te zijn.'

Opbod

Op het CD&V-hoofdkwartier ontwijken ze de kwestie. ‘Wie een centrumbeleid wil, moet voor CD&V kiezen’, klinkt het. Volgens woordvoerder Steffen Van Roosbroeck kreeg voorzitter Wouter Beke op straat nog nooit de vraag of hij nu met links of rechts in een coalitie wil stappen.

De kiesgids van De Tijd

De Tijd doorploegde de 966 pagina's van de Vlaamse partijprogramma's. Geen stemtest, maar een overzicht in 100 relevante vragen .

Beke maakte al meermaals duidelijk dat hij niet wil meedoen aan het electorale opbod aan veto’s en oekazes, omdat er na de verkiezingen weinig of niets van overblijft. Op het CD&V-hoofdkwartier wordt graag verwezen naar N-VA-voorzitter Bart De Wever, die lang zei dat hij de socialisten in Antwerpen zou buitenhouden, maar na 14 oktober toch van gedacht is veranderd.

De vrees van de christendemocraten is dat er ook een Bourgondisch voorakkoord - tussen de N-VA, Open VLD en de sp.a - is gesloten voor de verkiezingen op 26 mei, wat CD&V ook in Vlaanderen uit de boot zou duwen.

Probleem

Politicoloog Nicolas Bouteca (UGent) noemt de links-rechtskwestie een probleem voor Beke en co. ‘Het is een van de problemen van CD&V in deze campagne: gaat de partij na 26 mei over links of over rechts?’, tweette hij. 

Het speelde CD&V bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen al parten dat kopman Kris Peeters niet wilde kiezen tussen een centrumlinks of -rechts verhaal. Hij wou midden in het bed liggen, zoals hij het  verwoordde.

Peeters wilde alle coalitieopties openhouden, in de stille hoop dat CD&V dan op de wip zou zitten en hij zichzelf zou kunnen kronen tot burgemeester.

Maar dat was buiten De Wever gerekend. Die maakte van het ‘mossel noch vis’-standpunt van Peeters misbruik om CD&V in het kamp van links te plaatsen, de ‘linkse vierkoppige draak’, en om CD&V na 14 oktober uit het bed te duwen.  

Linkse kamp

Ook in deze verkiezingscampagne zet De Wever CD&V andermaal in het kamp van links. Hij zei al eens dat Hilde Crevits haar ambitie om Vlaams minister-president te worden alleen kan waarmaken, als een Vlaamse regering zonder de N-VA wordt gevormd.

Dat is ook wat Jan Cornillie, de gewezen politieke directeur van de sp.a, opmerkt in een reactie op de tweet van Bouteca. 'Als Crevits echt kandidaat is voor haar partij, is de keuze (voor centrumlinks, red.) toch gemaakt?'

John Crombez heeft onlangs zijn strategie al verraden: ze willen CD&V lijmen door hun de Wetstraat 16 aan te bieden.
Bart De Wever
Voorzitter N-VA

In een Humo-interview zet De Wever nog eens in de markt dat de groenen en de socialisten op CD&V rekenen om een centrumlinks verhaal in heel België te schrijven. ‘Sp.a-voorzitter John Crombez heeft onlangs zijn strategie al verraden: hij wil CD&V lijmen door haar de Wetstraat 16 aan te bieden.'

Maar CD&V hapt niet. De christendemocraten kunnen vanuit het politieke centrum evengoed links als rechts dansen. Beke wees erop hij communautaire doorbraken heeft gerealiseerd met de PS van Elio Di Rupo, en economische doorbraken met de N-VA. Crevits heeft dat antwoord ook in haar achterzak zitten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie