Advertentie

CD&V zet kandidaat met sympathie voor Grijze Wolven uit partij

CD&V tolereert geen kandidaten met sympathie voor de ultranationalistische Turkse beweging Grijze Wolven. ©ANP

CD&V zet Yasin Gül, kandidaat op de Limburgse CD&V-lijst voor het Vlaams Parlement, uit de partij. Er is immers een filmpje opgedoken waaruit blijkt dat de man sympathie heeft voor de ultranationalistische Turkse beweging Grijze Wolven.

Yasin Gül was tot voor kort schepen voor Groen in Heusden-Zolder. CD&V-voorzitter Wouter Beke haalde hem binnen als stemmenkanon bij de Turkse gemeenschap.

De beelden die nu zijn opgedoken, dateren volgens VTM Nieuws van december 2017. Gül is er te zien in een kamer met Turkse vlaggen en een vlag van de Grijze Wolven. 'We gaan onze strijd blijven voeren tot de Turkse vlag overal ter wereld wappert', klinkt het.

'Deze beelden komen voor ons als een complete verrassing. CD&V staat voor een samenleving in Vlaanderen waarin iedereen kansen krijgt, op voorwaarde dat men onze normen en waarderen respecteert. De beelden die vandaag naar buiten zijn gekomen, zijn daar geen vertaling van', klinkt het bij CD&V.

'Toen de betrokkene aangaf de overstap te willen maken van Groen naar CD&V, hebben wij met hem verschillende intense gesprekken gehad. Daarbij hebben we heel duidelijk gevraagd of de betrokkene linken had met de genoemde organisatie. Hij heeft dit toen formeel en ondubbelzinnig tegengesproken.'

De man blijft wel op de lijst staan, omdat schrapping niet meer mogelijk is.

De beelden maken samenwerking met CD&V onmogelijk, zegt de partijtop. 'Hoewel de beelden dateren van voor zijn overstap naar CD&V en hij beklemtoont sindsdien geen enkel contact meer gehad te hebben met deze organisatie noch sympathie hiervoor te hebben, zien wij geen verdere samenwerking mogelijk.'

Gül zal geen deel meer uitmaken van CD&V. De betrokken kandidaat blijft wel op de lijst staan, omdat schrapping niet meer mogelijk is.

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen zette CD&V ook al Safiye Calinalti, die op de lijst van CD&V in Lokeren stond, uit de partij. Dat gebeurde, nadat N-VA een filmpje had gepost, waarin te zien was dat ze aanwezig was op een meeting van de Grijze Wolven.

Het paste in een campagne van de N-VA, waarin de partij erop wees dat heel wat kandidaten van andere partijen dweepten met de ultranationalistische Turkse groepering Grijze Wolven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie