nieuwsanalyse

Centrumrechts mogelijk ondanks opmars Vlaams Belang

Bart De Wever kan alleen maar hopen dat centrumrechts stand kan houden. ©Photo News

De opmars van het Vlaams Belang brengt Bart De Wever in een lastig parket. Maar centrumrechts haalt in Vlaanderen nog altijd een meerderheid.

Met net geen 10 procent van de kiesbureaus geteld, blijkt de algemene trend zich te bevestigen. Het Vlaams Belang komt vanuit het niets in één ruk naar de scores van rond de eeuwwisseling. De partij van Tom Van Grieken komt nu uit op 18,5 procent, een klim van 12,6 procentpunten.

Meteen komt alles terug. Oud-strijder Filip Dewinter liet al verstaan dat het cordon sanitaire niet langer kan standhouden. En ook Jean-Marie Dedecker, die de West-Vlaamse N-VA-lijst duwde, pleitte al voor het opheffen van het cordon.

Voor Bart De Wever, die in zijn Antwerpen stand lijkt te houden, is het ook moeilijk om de kiezers die zijn overgelopen van de N-VA naar het Vlaams Belang volledig te negeren. Maar tot dusver was De Wever wel altijd duidelijk: een coalitie met het Vlaams Belang ziet hij niet zitten.

Maar een monstercoalitie op de been brengen tegen het Vlaams Belang, waarbij hij de krachten zou moeten bundelen met alle verliezers, is al evenmin een aantrekkelijk vooruitzicht voor De Wever. Regeren tegen het Vlaams Belang zou rampzalig kunnen uitdraaien voor de N-VA.

Het enige echte alternatief voor De Wever is dat hij verder kan doen met centrumrechts. En opnieuw, op basis van de zeer voorlopige uitslag, lijkt het nog mogelijk een Vlaamse regering te vormen met Open VLD en CD&V. De liberalen halen 11,5 procent, een verlies van 2,7 procentpunten. De christendemocraten zitten op 15,3 procent, en verliezen ondanks 'Hilde' 5,2 procentpunten.

Ironisch genoeg maakt de onverwacht sterke score van het Vlaams Belang de N-VA in Vlaanderen incontournabel. De Wever zal dus als Vlaams formateur aan zet komen, al zal hij de zware verkiezingsopdoffer nog wel even moeten verteren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie