Advertentie
analyse

De terugkeer van het Vlaams Belang

©Photo News

Met het rekeningrijden doet het Vlaams Belang voor de derde keer in een halfjaar de grootste partij van het land, de N-VA, pijn.

Iets meer dan 26.000 mensen hadden gisteren online de petitie ‘stop kilometerheffing’ ondertekend, een protestactie tegen de voorbereidingen van de Vlaamse regering om na de verkiezingen rekeningrijden in te voeren. Achter de actie zit het Vlaams Belang, dat sinds vorige week met bumperstickers met erop het hoofd van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) oproept tot verzet tegen de heffing.

Bocht

©Mediafin

De discussie over het rekeningrijden heeft de N-VA tot een bocht gedwongen. Terwijl de partij deze legislatuur zei voorstander te zijn van een kilometerheffing die voor de overheid budgetneutraal is, wil ze nu ook dat dat het geval is voor iedere werkende belastingbetaler. Dat is een groot verschil. In het eerste geval wordt een belastingverhoging voor wie veel rijdt in de schatkist gecompenseerd met een belastingverlaging voor wie weinig rijdt. In het tweede geval kan voor de grote groep automobilisten niets veranderen.

Het toont hoe het Vlaams Belang er opnieuw in slaagt de N-VA te raken waar het pijn doet. De partij doet dat zelfs al voor de derde keer in een halfjaar. De eerste keer gebeurde dat bij de lokale verkiezingen van 14 oktober, waar de N-VA haar aureool van onoverwinnelijkheid verloor. Vergeleken bij de Vlaamse verkiezingen van 2014 verloor de N-VA in de provincieraadsverkiezingen 287.000 kiezers, om nog altijd boven 1 miljoen stemmen uit te komen.

Comeback

Voor het Vlaams Belang waren de lokale verkiezingen een comeback. De partij was in 2014 zes op de tien kiezers kwijtgespeeld tegenover vijf jaar eerder, maar won de meesten weer terug in 2018. Daarmee is de partij nog altijd de helft kleiner dan de N-VA, maar ze is niet langer de partij die vijf jaar geleden flirtte met de kiesdrempel en met haar zes zetels de kleinste partij in het Vlaams Parlement werd. Dat doet ertoe voor de N-VA, die het Vlaams-nationalisme net uit de extreemrechtse hoek wil halen.

Een maand na 14 oktober slaagde het Vlaams Belang er opnieuw in de N-VA te raken, in de discussie over het VN-migratiepact. Ze deed dat niet alleen. De handelingen van de Kamer leren dat de eerste vragen over het Marrakeshpact van de PS en ex-N-VA'er Hendrik Vuye kwamen. Maar het Vlaams Belang voerde in november mee de druk op. De eerste interpellatie aan de regering over de kwestie kwam van VB-kopstuk Filip Dewinter.

De N-VA moest overstag over Marrakesh, vroeg toegevingen aan de andere coalitiepartners, kreeg die niet en verdween uit de regering. In die zin was de druk die vanuit de rechterzijde werd opgevoerd tegen het Marrakeshpact de meest significante van de voorbije vijf jaar. Ze deed de regering vallen.

Rechterflank

Nu brengt het Vlaams Belang de Vlaamse regering opnieuw in de problemen. Het viseert alle partijen die voorstander zijn van rekeningrijden - de N-VA, Open VLD, CD&V, sp.a en Groen - maar opnieuw komt de klap het hardst aan bij de N-VA, dat opnieuw haar rechterflank moet verdedigen.

Hoe lastig dat is, bleek maandag uit een gesprek in het VRT-programma 'Terzake' met Jean-Marie Dedecker, die als onafhankelijke de federale N-VA-lijst in West-Vlaanderen duwt. 'Wie voor mij stemt', zei Dedecker, 'stemt tegen het rekeningrijden. Wie misschien voor Ben Weyts stemt, stemt waarschijnlijk voor rekeningrijden.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie