nieuwsanalyse

De Wever gaat gesprek aan met Belang voor Vlaamse regering

N-VA-voorzitter Bart De Wever en Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. ©BELGA

De N-VA blijft veruit de grootste partij en neemt dus de leiding voor de Vlaamse regeringsvorming. Kandidaat-minister-president Bart De Wever (N-VA) wil daarvoor ook met het Vlaams Belang spreken. Centrumrechts lijkt echter de meest waarschijnlijke optie.

De N-VA is op Vlaams niveau veruit de grootste partij. Ze heeft voorlopig met bijna 26 procent van de stemmen 36 van de 124 zetels in het Vlaams Parlement. Dat zijn acht zetels minder dan bij de verkiezingen in 2014, maar de partij blijft wel veruit de grootste fractie in het Vlaams Parlement. 

Partijvoorzitter Bart De Wever, kandidaat-Vlaams minister-president, zal dus het initiatief nemen voor de vorming van de Vlaamse regering. 

Daarbij zal hij ook het gesprek aangaan met het Vlaams Belang, de grote winnaar van de verkiezingen. 'De N-VA heeft het cordon sanitaire nooit onderschreven, maar we zijn niet voor de stijl en de standpunten van die partij. De Vlaamse kiezer heeft echter duidelijk gesproken. Vlaanderen kiest centrumrechts en rechts en Vlaams-nationaal, meer dan ooit tevoren. Je kunt daar niet zomaar omheen. Ik zal meneer Van Grieken uitnodigen en luisteren hoe hij de toekomst van Vlaanderen ziet.'

Als De Wever met het Vlaams Belang in zee gaat, halen zij in het Vlaams Parlement gemakkelijk een meerderheid. Of hij dat ook zal doen, wil De Wever niet gezegd hebben. 'Het ziet er verschrikkelijk moeilijk uit. Daarom is het niet het moment om deuren open of dicht te doen.'

Als De Wever het cordon sanitaire respecteert en het Vlaams Belang links laat liggen, moet hij op zoek naar minstens twee coalitiepartners om een Vlaamse meerderheid te hebben. In 2014 haalde een coalitie tussen de N-VA en CD&V samen nog een meerderheid in het Vlaams Parlement. Dat is nu dus niet langer het geval.

Een eerste optie is dan de huidige centrumrechtse coalitie met CD&V en Open VLD verder te zetten. Dat is mathematisch mogelijk: samen halen ze voorlopig 71 van de 124 zetels in het Vlaams Parlement. Maar om met deze uitslag tot de orde van de dag over te gaan, is niet evident. Zowel de N-VA als Open VLD en zeker CD&V gaan erop achteruit. Het is dus een coalitie van de verliezers. 'Dat was mij ook al opgevallen', zei De Wever daarover laconiek.

Een andere mogelijkheid is de Bourgondische coalitie waarbij de N-VA, Open VLD en de sp.a samenwerken, zoals in Antwerpen het geval is. Al voor de verkiezingen waarschuwde CD&V dat zo'n Bourgondische coalitie de voorkeur van De Wever wegdroeg. Maar die coalitie heeft hetzelfde probleem als de optie van centrumrechts: het is een coalitie van verliezers. Bovendien hebben ze voorlopig samen maar één zetel op overschot. Dat is erg onstabiel. 

Een derde optie is dat de N-VA met Groen in zee gaat. Groen verzilvert de goede peilingen niet, maar wint in het Vlaams Parlement voorlopig wel vier zetels tegenover 2014. De N-VA en Groen zouden zowel met Open VLD, CD&V als de sp.a een meerderheid kunnen vormen. 

Chat met Rik Van Cauwelaert

Op maandag 27 kan u met columnist Rik Van Cauwelaert chatten over de uitslagen van de verkiezingen.

U vragen stellen? Dat kan nu al in de chatbox. 

Tot slot is het de vraag of het ook mogelijk is een coalitie tegen de N-VA op te zetten. Als CD&V, Open VLD, de sp.a en Groen samen in zee gaan, ziet het er nu naar uit dat ze geen regering tegen de N-VA vormen. Al kan dat nog veranderen.

De kans dat zij samen zo'n meerderheid vormen, is sowieso klein. De drie traditionele partijen gaan er stuk voor stuk op achteruit. Ze zouden daarbij zowel de winnaar van de verkiezingen, het Vlaams Belang, als de grootste partij, de N-VA, links laten liggen. Dat zou van weinig respect voor de verkiezingsresultaten getuigen.

Wie de volgende Vlaamse regering wil leiden, is nog niet duidelijk. De Wever wil nog niet gezegd hebben dat hij minister-president wordt. Hilde Crevits, die kandidaat-minister-president was voor CD&V, zei dat ze op basis van de verkiezingsresultaten haar ambitie om de Vlaamse regering te leiden opbergt. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie