nieuwsanalyse

De Wever haalt alles uit de kast

N-VA-voorzitter Bart De Wever. ©Photo News

'Iedereen te wapen tegen de reconquista'. N-VA-voorman Bart De Wever gooit de sterkste Vlaams-nationalistische formatie in de strijd om de 'reconquista' van PS-voorzitter Elio Di Rupo af te weren.

Bart De Wever gooit zich in de strijd als kandidaat minister-president van Vlaanderen, in opvolging van Geert Bourgeois. De founding father van de N-VA zal de Europese lijst trekken. Het signaal is duidelijk: Vlaanderen krijgt de absolute prioriteit. En dus verschijnt De Wever zelf ten tonele, ook al moet hij dan het burgemeesterschap van Antwerpen laten varen en het voorzitterschap van de N-VA opgeven. De sterkste opstelling komt op het veld.

'Dit is de beste manier om de reconquista van de Parti Socialiste af te weren', zo verklaarde Bart De Wever waarom hij kandidaat Vlaams minister-president is en Jan Jambon kandidaat-premier. PS-voorzitter Elio Di Rupo had op de nieuwjaarsreceptie van de Franstalige socialisten vrijdagavond duidelijk gemaakt dat de PS de macht wil heroveren. Hij had het over een 'reconquista' en een 'remontada'.

'De PS blaakt van zelfvertrouwen', zei De Wever, 'Zij willen alle sociaal-economische hervormingen terugdraaien. Dat moet te allen prijze worden vermeden. Wij zullen het bolwerk Vlaanderen verdedigen', merkte De Wever op. 

Daarmee is de tegenstelling tussen het N-VA-model en het PS-model weer helemaal terug van weggeweest, zoals in de verkiezingscampagne van 2014. Dat De Wever in Antwerpen met de socialisten is scheep gegaan, blijkt dan ook geen voorafspiegeling van een strategische koerswijziging op Vlaams en federaal vlak. De Wever en co. werpen zich op als de verdedigers van het Vlaamse belang, dat weer uitgedaagd wordt nu de PS hardop droomt van een terugkeer aan de macht.

Slag bij Thermopylae

De Wever is er al even mee bezig, zo bleek toen hij in de kerstvakantie naar de Griekse hoofdstad Athene trok. Hij wijzigde zijn profielfoto op WhatsApp. Hij zette er de afbeelding bij van een Spartaanse legerhelm met de Griekse leuze 'Molon labe', of vrij vertaald 'come and take them'. Dat is mijn credo voor de PS in de komende maanden, liet De Wever weten.

Op vakantie in Athene kocht hij voor zichzelf en zijn kinderen meteen ook een trui met de afbeelding van de Spartaanse legerhelm met bijhorende leuze, zo blijkt op zijn Facebook-pagina.

Dat is een verwijzing naar de Slag bij Thermopylae, waar zo'n 300 Spartanen onder leiding van koning Leonidas een bergpas verdedigden tegen het Perzische leger. De koning van de Perzen, Xerxes, eiste toen dat de Grieken hun wapens zouden inleveren. Waarop het antwoord volgde: 'come and take them'. De 300 Spartanen zijn na een heroïsche strijd, waarbij ze de Perzen zware verliezen toebrachten, allemaal gesneuveld. Maar de Grieken wonnen uiteindelijk wel de oorlog van de Perzen.

Op Instagram koos N-VA nog voor een andere verwijzing: die naar de gigantisch populaire televisiereeks Game of Thrones. In een post zetelt Bart De wever op de IJzeren Troon uit die reeks, met erboven de weinig aan de verbeelding overlatende titel 'King in the North'. Ook het bijschrift is een ludieke verwijzing naar de slagzin 'Brace yourselves, winter is coming' uit die reeks, waarbij het tweede deel van die zin werd vervangen door 'Bartje is coming'.

Confederalisme

Al even opvallend is dat Jan Jambon naar voren wordt geschoven als kandidaat-premier, terwijl de partij voordien nooit de Wetstraat 16 geclaimd heeft. Voor Vlaams-nationalisten is het Belgische premierschap geen evidentie. Jambon zelf had ook graag de fakkel overgenomen van Bourgeois als de Vlaamse numero uno. Maar 'sterke Jan' wordt op het schaakbord van de verkiezingen dus uitgespeeld als kandidaat-premier.

De Wever verduidelijkte dat een vertrek van Jan Jambon naar Vlaanderen onvermijdelijk gezien zou worden als een abdicatie van de N-VA om federaal te besturen.

De boodschap is duidelijk: de N-VA wil verderdoen, zoals De Wever zaterdagavond ook al expliciet zei op de druk bijgewoonde nieuwjaarsreceptie van de partij in Mechelen. Voor de N-VA ligt de prioriteit bij Vlaanderen, maar ook federaal wil de partij verder blijven werken.

Het confederalisme is volgens De Wever de beste garantie dat zowel Vlaanderen als Wallonië elk hun eigen beleid kunnen uitstippelen en hun eigen boontjes doppen, maar het is uiteindelijk maar het middel dat de Vlamingen het beleid moet bezorgen dat ze willen in Vlaanderen en België, zo maakte De Wever duidelijk.

Incontournabel

De N-VA-voorzitter lijkt dus dezelfde verkiezingscampagne voor ogen te hebben als in 2014. Met de 'bocht van Bracke' maakte de partij toen nog expliciet duidelijk dat ze zich niet buitenspel zou laten zetten door de communautaire agenda.

Dat is ook anno 2019 weer de boodschap. Confederalisme is de 'hoogste ambitie'. De echte strijd van de N-VA komt er echter opnieuw op neer het PS-model af te weren, zoals de 300 Spartanen in de Slag bij Thermopylae het opnamen tegen het hele Perzisch leger.

De uitkomst blijft koffiedik kijken. De N-VA hoopt na 26 mei incontournabel te zijn, zeker in Vlaanderen. Dan zal het de bedoeling zijn om snel een regering op de been te brengen in Vlaanderen, zoals Di Rupo in 2014 ook deed in Franstalig België. Dat had toen als neveneffect dat de MR voor de vlucht vooruit koos en als enige Franstalige partij in de regering-Michel stapte.

Wim Van de Velden over de opmerkelijke keuze van De Wever

Lees verder

Advertentie
Advertentie