De Wever wacht nog met Vlaamse formatie

Bart De Wever zet de Vlaamse formatiebesprekingen op een laag pitje. ©art

Vlaams formateur Bart De Wever zegt in een mededeling dat het 'verstandig' is nog geen formele Vlaamse formatie op te starten, zolang er federaal geen schot in de zaak komt.

Bart De Wever bezorgde dit weekend een Vlaamse onderhandelingsnota aan CD&V, Open VLD en de sp.a, maar laat nu weten dat hij de Vlaamse formatiegesprekken op een laag pitje zet. 'Uit elk gesprek met iedere partij bleek hoe zwaar de federale toestand als een slagschaduw over de Vlaamse formatie hangt. Elke partij wenst meer zekerheid over hoe de federale formatie voort kan verlopen in functie van het vertrouwen dat men moet stellen in een mogelijke Vlaamse coalitie', zegt De Wever.

Dat er federaal geen duidelijkheid komt, bemoeilijkt volgens De Wever zijn opdracht. Hij zet de Vlaamse formatiebesprekingen op een laag pitje, in afwachting van een federale versnelling. 'We vernemen dat de federale informateurs de komende weken alles op alles gaan zetten om vorderingen te maken. Daarom is het verstandig nog geen formele Vlaamse formatie op te starten in deze periode', luidt het in een mededeling.

Vlaams Belang

De Wever gaat naar eigen zeggen wel verder werken. 'De Vlaamse informateur zal de komende tijd zeker nog verder werken om inhoudelijke punten van convergentie uit te klaren', luidt het. Of hij ook blijft praten met het Vlaams Belang is niet duidelijk.

Geen enkele andere Vlaamse partij wil een inhoudelijk gesprek wil aangaan met de grote winnaar van de verkiezingen in Vlaanderen. Dat betuigt niet van respect voor het oordeel van de kiezer.
N-VA

In een mededeling merkt de N-VA na afloop van het partijbureau op dat 'geen enkele andere Vlaamse partij een inhoudelijk gesprek wil aangaan met de grote winnaar van de verkiezingen in Vlaanderen'. Er wordt opgemerkt dat extreemlinks eerder wel al toetrad tot lokale coalities en 'door de PS gesmeekt wordt de Waalse regering te vervoegen'. 'De N-VA betreurt dat zo weinig respect wordt getoond voor het oordeel van de Vlaamse kiezer'.

Voorts merkt de N-VA nog op dat de Vlaamse regeringsvorming bemoeilijkt wordt, omdat de regeringsvormingen nu 'de facto aan elkaar gekoppeld zijn'. 'Elk Vlaamse partij vraagt duidelijkheid over wat er federaal staat te gebeuren', luidt het. De N-VA ziet daarin de bevestiging dat samenvallende verkiezingen geen goed idee zijn. 'De al zeer moeilijke optelsom die België is, wordt nu nog complexer'.

Onbespreekbaar

Verkiezingen 2019

Op de hoogte blijven van het recentste nieuws over de regeringsvorming? Lees meer op de dossierpagina over de verkiezingen. 

De N-VA hekelt voorts dat de PS elke formele en informele uitnodiging weigert om aan tafel te gaan met de grootste Vlaamse partij. 'De N-VA wil een dialoog over het confederalisme en over een beleid dat antwoord biedt op de verzuchtingen van de Vlaamse kiezer.'

Tot slot wijst de partij er nog eens op dat ze niet wil meemaken dat de Vlaamse coalitiepartners bedrog plegen door federaal met Elio Di Rupo in zee te gaan. 'Verschillende Vlaamse partijen hebben bij herhaling verklaard dat een federale regering zonder Vlaamse meerderheid voor hen denkbaar is. Vertrouwen stellen in een Vlaamse regeringsvorming met de dreiging van een anti-Vlaamse federale regering is voor de N-VA onbespreekbaar'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie