Di Rupo blaast warm en koud over N-VA

PS-voorzitter Elio Di Rupo. ©BELGA

PS-voorzitter Elio Di Rupo liet donderdagochtend een opening voor een federale regering met de N-VA. Al repte hij zich een uur later om te benadrukken dat dat niet zijn wens is.

Di Rupo stelde in een interview met de RTBF-radio enkele voorwaarden om over een federale regeringsvorming te praten. De regering die hij wil, moet de koopkracht en de sociale bescherming opkrikken. En bovenal lijken institutionele discussies voor hem uit den boze, klonk het op een vraag over de rol van de N-VA. De PS ziet die partij niet meteen zitten als coalitiepartner. Maar als er een regering kan gevormd worden zonder institutionele vraagstukken te moeten behandelen, 'dan komen we in een ander universum', klonk het. 

Voor en na de verkiezingen had Di Rupo nog zijn afkeer voor een samenwerking met de N-VA getoond. Hij zag meer heil in een krachtenbundeling van de traditionele Vlaamse partijen sp.a, Open VLD en CD&V met Groen. ‘De vraag is of zij de kracht en de politieke wil hebben om in een federale regering te stappen zonder meerderheid onder de Vlaamse verkozenen’, zei hij toen.

'Geen exclusieven'

Nu laat hij toch een opening.  'Ik neem akte van de uitslag van de verkiezingen. Ik lanceer geen exclusieven', zei de PS-voorman. Al is het niet zijn voorkeursscenario. 'De PS wenst niet te regeren met N-VA', verduidelijkte hij snel na het interview op Twitter. 

Het is sowieso maar de vraag of de PS en de N-VA elkaar makkelijk vinden. N-VA-voorzitter De Wever liet onmiddellijk na de verkiezingen weten pas bereid te zijn met de PS te spreken over een federale regering als onderhandeld kan worden over confederalisme. En dat is nu net iets waar Di Rupo niet van wil weten. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie