Di Rupo droomt van Vlaamse monstercoalitie zonder N-VA

Elio Di Rupo, gisteren aan het stemlokaal in Bergen. ©BELGA

PS-leider Elio Di Rupo hoopt dat de vier Vlaamse centrumpartijen samen in een Vlaamse regering zonder N-VA willen stappen. Dat heeft hij gezegd op de Franstalige omroep RTBF.

Di Rupo herhaalde tijdens het tv-interview dat hij niet met N-VA in een federale coalitie wilt stappen. Ook niet om over confederalisme te praten, want dat willen we niet, klonk het.

Maar de leider van de Waalse socialisten ziet wel een andere oplossing om de federale impasse te doorbreken: een krachtenbundeling van de traditionele Vlaamse partijen sp.a, Open VLD, CD&V met Groen.

‘De vraag is of zij de kracht en de politieke wil hebben om in een federale regering te stappen zonder meerderheid onder de Vlaamse verkozenen’, aldus Di Rupo.

N-VA-voorzitter Bart De Wever en Elio Di Rupo kwamen uit de bus als de populairste politici aan hun kant van de taalgrens, maar het water tussen beiden blijft onpeilbaar diep. Ook De Wever zelf heeft al te kennen gegeven dat hij nooit met de PS wil regeren, tenzij om het land om te vormen tot een confederatie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie