Federale regering vormen zeer complexe puzzel

De MR van premier Charles Michel houdt relatief stand. ©BELGA

Het wordt een haast onmogelijke klus om een federale regering te vormen. In theorie zijn er drie mogelijke coalities, maar allemaal lijken ze politieke sciencefiction.

Door de overwinning van het Vlaams Belang hebben de partijen van de regering-Michel slaag gekregen. De N-VA is de grootste verliezer en speelt 8 zetels kwijt, CD&V verliest er 7 en Open VLD 2. Alleen MR houdt relatief stand. Maar dat is onvoldoende om opnieuw een centrumrechtse regering te vormen. Zelfs met cdH erbij, die relatief standhield in Wallonië, geraakt centrumrechts niet aan een meerderheid. 

Vlaanderen koos overwegend rechts en in Wallonië werd vooral links gestemd. In Vlaanderen komt de N-VA aan zet voor de vorming van een Vlaamse regering en in Wallonië is dat de PS. De kans is groot dat Vlaanderen afstevent op een centrumrechtse coalitie en Wallonië op een linkse coalitie. Het is de confederale logica die de N-VA graag wil, maar het gevolg is dat het zeer moeilijk wordt om een federale regering te vormen.

Weinig mogelijkheden 

Een centrumrechtse federale regering heeft geen meerderheid en een centrumlinkse regering van christendemocraten, groenen en socialisten evenmin. Ook een olijfboomcoalitie van groenen, christendemocraten en liberalen haalt onvoldoende zetels om een coalitie te vormen. 

Een mogelijkheid die wel lukt is een Bourgondische coalitie van N-VA, socialisten en liberalen. Maar dat betekent dat de N-VA en de PS samen in een regering moeten gaan zitten. En dat is politieke science fiction, want N-VA-voorzitter Bart De Wever liet maandag verstaan dat hij niet wil besturen met Franstalig links. 

In theorie is ook paars-groen mogelijk, met één zetel op overschot. Maar dat zou betekenen dat de liberalen in zee moeten met socialisten en groenen. Nogal onrealistisch.

Iedereen mee in bad?

Blijft over: iedereen mee in bad, behalve de N-VA en de extremen. Een coalitie van christendemocraten, liberalen, socialisten en groenen.

Maar het probleem is dat in zo'n constellatie er geen meerderheid is aan Vlaamse kant. N-VA-voorzitter Bart De Wever maakte al duidelijk dat hij geen federale regering wil zonder Vlaamse meerderheid. Als dat toch gebeurt, is dat 'een majeur probleem', zei De Wever in het verkiezingsdebat op de VRT. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie