Francesco Vanderjeugd opent voorzittersstrijd bij Open VLD

Francesco Vanderjeugd stelt zich kandidaat om voorzitter te worden van Open VLD. ©BELGA

Het uittredend Vlaams Parlementslid neemt boegbeelden Bart Tommelein en Vincent Van Quickenborne in snelheid om het voorzitterschap van de partij.

De 31-jarige Francesco Vanderjeugd verdedigt zijn kandidatuur in verschillende kranten. Hij raakte op 26 mei niet verkozen ondanks een pak voorkeurstemmen.

We hadden de afgelopen jaren geen verhaal. Dat positivisme was niet meer dan pure marketing.
Francesco Vanderjeugd
Open VLD

Ooit was Vanderjeugd de jongste burgemeester van het land. Vandaag, nog tien maanden voor de eventuele voorzittersverkiezingen, gooit hij zich als eerste in de strijd om de stoel van Gwendolyn Rutten.

Daarmee neemt hij Bart Tommelein en Vincent Van Quickenborne in snelheid en maakt hij het hen bijzonder moeilijk om zich nog kandidaat te stellen. Vanderjeugd redde eerder dit jaar de lijstvorming van beide tenoren toen hij zijn plaats afstond aan Mercedes Van Volcem en niet meer verkozen raakte. Hij verwacht nu een wederdienst.

Beschaamd

Vanderjeugd is niet mals voor de partijlijn van de afgelopen jaren. 'We hadden geen verhaal. Dat positivisme was niet meer dan pure marketing. Daar zat weinig achter. En die 100 euro extra nettoloon? Ik was beschaamd.'

Iedereen heeft het recht zich kandidaat te stellen als er verkiezingen zijn voor voorzitter en partijbestuur.
Bart Tommelein
Open VLD

Vanderjeugd wil het signaal geven 'dat er aan de boom moet geschud worden'. 'We moeten terug naar de essentie, dichter bij de basis. We wilden te veel een partij van van alles zijn. We moeten kleur bekennen', klonk het woensdagochtend op Radio 1.

Tommelein

Bart Tommelein, door Vanderjeugd zelf zijn 'mentor' genoemd, houdt zich wat op de vlakte over de kandidatuur. 'Iedereen heeft het recht zich kandidaat te stellen als er verkiezingen zijn voor voorzitter en partijbestuur. Die vinden normaal volgend jaar plaats. Ik zal nu geen reacties geven', zegt Tommelein aan het persagentschap Belga.

Vanderjeugd gaf op Radio 1 toe dat Tommelein 'boos' was over de openlijke kandidatuur van zijn poulain. 'Maar zo gaat dat met vriendschappen.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie