Herman De Croo belet dat Dewinter voorzitter Vlaams Parlement wordt

©BELGA

De 81-jarige Herman De Croo zal dan toch nog even in het Vlaams Parlement zetelen. In Het Nieuwsblad legt hij uit dat hij als tijdelijk parlementsvoorzitter wil voorkomen dat de parlementsleden de eed zouden moeten afleggen in handen van Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter.

De Croo had eerder aangekondigd dat hij niet zou zetelen als hij dan toch als lijstduwer op de Oost-Vlaamse Open Vld-lijst verkozen raakte. Maar hij heeft een goede reden om toch te zetelen: 'De traditie wil dat het parlementslid met de hoogste anciënniteit tijdelijk de honneurs waarneemt als voorzitter. Het zal u niet verbazen dat ik dat ben.' Het tweede parlementslid met de meeste jaren in het parlement op de teller is Filip Dewinter.

Dossier: Verkiezingen
Verkiezingen 2019

Op de hoogte blijven van het meest recente nieuws over de regeringsvorming? Lees dan meer op de dossierpagina over de verkiezingen. 

'Om te vermijden dat de 123 andere Vlaams Parlementsleden de eed moeten afleggen in zijn handen, keer ik nog heel even terug', zegt De Croo aan Het Nieuwsblad. Herman De Croo zal tegen de tweede vergadering van het Vlaams Parlement zijn zitje overlaten aan eerste opvolgster Freya Saeys. Daarmee ziet hij ook meteen af van zijn riante uittredingsvergoeding.

'De diensten van het Vlaams Parlement hebben me erop gewezen dat ik zo 570.000 euro laat schieten, een afscheidscadeau na 51 jaar in de verschillende parlementen. Dat is dan maar zo, heb ik hen geantwoord. Ik was toch niet van plan om dat bedrag op te nemen, dat had ik al eerder uitgemaakt.'

De Croo moest sowieso kiezen tussen zijn uittredingsvergoeding of het parlementaire pensioen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie