nieuwsanalyse

'Hier staat een nieuw Vlaams Belang'

De nieuwe generatie van het Vlaams Belang, Chris Janssens, Tom Van Grieken en Barbara Pas, kregen een mandaat om met Bart De Wever te gaan onderhandelen over Vlaamse regeringsdeelname. ©BELGA

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken wil geen deuren dichtgooien en legt daarom ook geen breekpuntenprogramma op tafel als hij straks op de koffie mag bij Vlaams formateur Bart De Wever.

Het Vlaams Belang kondigde zondagavond na de klinkende verkiezingsoverwinning aan breekpunten op tafel te zullen leggen, maar maandag zag de partij daar van af. Voorzitter Tom Van Grieken zei dat het partijbestuur hem en de fractieleiders Chris Janssens en Barbara Pas het mandaat heeft gegeven om de onderhandelingen te voeren, en die onderhandelingen alle kansen te geven.

Het valt op hoe de nieuwe generatie uit de schaduw wil treden van Filip Dewinter, de hardliner van het Vlaams Belang die eigenlijk een blok aan het been is geworden. Hij bood de andere partijen het gedroomde alibi om niet met het Vlaams Belang scheep te gaan. Op de persconferentie had Van Grieken het dan ook over een 'nieuw Vlaams Belang', waarbij Filip Dewinter in geen velden meer te bespeuren was, in tegenstelling tot nieuwkomer Dries Van Langenhove, die achteraan in de perszaal interviews gaf.

Nederig

'Hier staat een nieuw Vlaams Belang, dat niet voor de makkelijke weg kiest', zei hij. 'Het is niet mijn intentie om aan de zijlijn te blijven staan. Ik creëer een opening door geen breekpunten naar voren te schuiven. We stellen ons nederig op, we gaan met open geest naar de onderhandelingen met Bart De Wever', klonk het.

Van Grieken ontweek de vraag of hij bereid is water in de wijn te doen, bijvoorbeeld als het gaat over de migratiestop, of als het gaat over het terugschroeven van de pensioenleeftijd of het verlagen van de btw op elektriciteit. Van Grieken gaf toe dat niemand zijn programma voor 100 procent kan uitvoeren, maar dat het hier gaat om federale bevoegdheden. En de kans is klein dat Di Rupo hem zal bellen voor de federale onderhandelingen, merkte Van Grieken op.

De Wever herhaalde na afloop van het partijbestuur van N-VA nog eens dat hij niets wil uitsluiten, al benadrukte hij dat het water tussen zijn partij en het Vlaams Belang diep blijft. 'Er zijn nog wel een paar probleempjes tussen ons, dat politiek hooliganisme, die foute vrienden. Dat is niet verdwenen. Ook inhoudelijk: een aantal voorstellen gaat over de schreef of is onuitvoerbaar wat ons betreft.'

Derde partij

De Wever benadrukte dat hij het niet verstandig vindt dat het Vlaams Belang nu al meteen wordt uitgesloten, zoals Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten en haar CD&V-collega Wouter Beke zondagavond al meteen deden. De Wever vindt dat er moet worden geluisterd naar de kiezers die voor het Vlaams Belang hebben gekozen.

Dat kan hij net iets makkelijker zeggen, omdat een coalitie met het Vlaams Belang alleen kan als een derde partij mee wil doen. Van Grieken heeft daarbij zijn hoop gevestigd op parlementsleden van CD&V en Open VLD die ontevreden zijn over de 'linkse koers'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie