CD&V grootste in West-Vlaanderen

Hilde Crevits (CD&V) stemde vanochtend in Torhout. ©BELGA

De grootste worden in West-Vlaanderen, in Vlaanderen de tweede partij blijven: CD&V schoof resoluut Hilde Crevits naar voor om die doelen te verwezenlijken. Maar de populaire onderwijsminister maakte die tweede ambitie niet waar.

Net voor Hilde Crevits om iets voor 15 uur in de wagen stapt om naar Brussel te rijden, maakt ze nog tijd voor een selfie met de VRT-ploeg die ’s morgens al heel vroeg voor haar woning in Torhout heeft post gevat. ‘Dit zijn ook voor mij mooie herinneringen’, zegt ze tegen presentator Lieven Verstraete.

Het felroze vestje waarmee ze haar campagne aftrapte en dat op belangrijke momenten steevast aantrok, heeft ze vandaag ingeruild voor een braver exemplaar in ivoorwit. ‘Het was de campagne van mijn leven’, zegt ze, nog voor één stem geteld is. ‘Meer kon ik niet doen.’

Chat met Rik Van Cauwelaert

Op maandag 27 kan u met columnist Rik Van Cauwelaert chatten over de uitslagen van de verkiezingen.

U vragen stellen? Dat kan nu al in de chatbox. 

Een paar uur later wijst alles erop dat het bitterzoete herinneringen zullen worden. CD&V schoof haar naar voor als kandidaat minister-president en hoopte op een ‘Hilde-effect’ dat in heel Vlaanderen zou moeten resoneren. Maar dat gebeurt niet.

De enorme winst van Vlaams Belang zorgt voor een onwezenlijke sfeer op het hoofdkwartier van de partij in de Wetstraat in Brussel. Gesterkt door de goede resultaten in de gemeenteraadsverkiezingen, heeft Crevits onverbloemd de ambitie uitgesproken om in West-Vlaanderen de grootste partij te worden. In heel Vlaanderen zouden de christen-democraten de tweede partij moeten blijven. Dat lijkt helemaal mislukt.

Op het hoofdkwartier van de partij in Brussel hebben Crevits en voorzitter Wouter Beke zich teruggetrokken op de bovenste verdieping. Koen Geens en Kris Peeters komen later.

Medewerkers volgen op het gelijkvloers samen in spanning de uitslagen. Die zijn slecht, slechter, slechtst. ‘In bepaalde scenario’s kan N-VA zelfs niet met drie partijen een meerderheid vormen’, verzucht iemand. ‘Vlaams Belang haalt nergens minder dan 20 procent’, klinkt het, vol ongeloof. Ze beginnen te tellen: welke kandidaten verliezen in dit scenario hun zitje?

Op de bovenste verdieping, waar de kopstukken nog altijd samen zitten, blijft het stil.

Op het einde van de avond zal blijken dat CD&V in West-Vlaanderen wel de grootste partij is geworden met 23,5 procent. Vlaams Belang is de grootste winnaar. De partij klimt ruim 15 procent en komt uit op 20,2 procent. Ook in Torhout, het kanton van lijsttrekker Hilde Crevits, blijft CD&V. De partij moet wel meer dan 3 procent toegeven in vergelijking met 2014.

Maar over heel Vlaanderen moeten Beke en Crevits vaststellen dat CD&V fors stemmenverlies boekt.  In het Vlaams Parlement wordt ze de derde partij, na N-VA en Vlaams Belang. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie