Informateur Vande Lanotte waarschuwt voor chaos in lopende zaken

Koning Filip ontvangt de informateurs Johan Vande Lanotte (links) en Didier Reynders (rechts) voor een eerste verslag over hun informatieopdracht. ©BELGA

Informateurs Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (sp.a) brachten donderdag voor het eerst verslag uit bij Koning Filip.

De twee anciens, die hun informatieronde mogen voortzetten tot 17 juni, zaten samen met alle partijen, behalve de PVDA/PTB en het Vlaams Belang.

Door de zeer verschillende verkiezingsuitslag in Vlaanderen en Franstalig België wordt de federale regeringsvorming een ontzettend moeilijke opdracht. Vande Lanotte benadrukte daarom dat ons land zich geen herhaling van de 541 dagen regeringsvorming van 2010-2011 kan permitteren.

Toen werd onder meer Dexia gered en werd er een begroting gestemd. ‘Maar in tegenstelling tot 2010 heeft de uittredende regering in lopende zaken geen meerderheid meer in het nieuwe federale parlement. Daardoor heeft ze niet dezelfde beslissingskracht’, zei Vande Lanotte.

Daarenboven wees Vande Lanotte op het belang van het opstellen van de begroting 2020, die normaal in oktober bij de Europese Commissie moet worden ingediend. Het begrotingstekort neemt toe tot 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) of bijna 10 miljard euro. Zo wordt oktober meteen een informele deadline voor het vormen van een federale regering.


Lees verder

Advertentie
Advertentie