Informateurs Vande Lanotte en Reynders krijgen maand extra tijd

Johan Vande Lanotte en Didier Reynders. ©BELGA

Informateurs Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (sp.a) krijgen een maand extra de tijd om de vorming van een federale regering voor te bereiden.

Reynders en Vande Lanotte hebben maandagochtend voor de derde keer bij koning Filip verslag uitgebracht van hun informatieronde. Ze werden na de verkiezingen in het veld gestuurd om uit te zoeken op welke manier een federale regering kan worden gevormd.

Dossier: Verkiezingen
Verkiezingen 2019

Op de hoogte blijven van het meest recente nieuws over de regeringsvorming? Lees dan meer op de dossierpagina over de verkiezingen. 

Achter de schermen hebben de informateurs geprobeerd om de N-VA en de PS, de twee grootste partijen van respectievelijk Vlaanderen en Franstalig België, samen te brengen. Dat is niet gelukt, want de N-VA wil alleen praten over confederalisme en de PS ziet geen enkel gesprek met de N-VA zitten.

Preformatiegesprekken

De informateurs veranderen nu hun aanpak. Ze zullen op basis van gesprekken met verschillende partijen een preformatienota uitwerken, die als basis voor verdere preformatiegesprekken zal dienen.

Op vrijdag 12 juli brengen ze een tussentijds verslag uit bij de koning, op 29 juli gaan ze opnieuw op het paleis langs. In de aanloop naar dat eerste bezoek voeren ze gesprekken met verschillende partijen, nadien schrijven ze de nota. 

Acht partijen

Op een persconferentie verduidelijkte Reynders dat de gesprekken worden gevoerd met de liberale, socialistische en ecologistische partijen langs beide kanten van de taalgrens en met de N-VA en CD&V. De andere partijen hebben aangegeven dat ze geen federale rol willen spelen. 

'We gaan ervan uit dat we met die acht partijen op de een of andere manier een regering kunnen vormen. Anders zouden we hier niet zitten', besloot Vande Lanotte.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie