nieuwsanalyse

Jan Jambon is sidekick in verkiezingscampagne N-VA

Jan Jambon herhaalt dat hij echt kandidaat-premier is. ©BELGA

Dat Jan Jambon nu ‘voor echt’ de Wetstraat 16 claimt, kan niet verbergen dat die verklaring maar een nevenverhaal is in de verkiezingscampagne.

N-VA-kopstuk Jan Jambon herhaalt 40 dagen voor de verkiezingen nog eens - en deze keer met meer overtuiging - dat hij wel degelijk kandidaat-premier is van een centrumrechtse federale regering.

Maar veel lijkt dat niet te veranderen op het politieke schaakbord. Het is een poging de centrumrechtse kiezer gerust te stellen dat de N-VA niet uit is op de onbestuurbaarheid van België, maar opnieuw wil meedoen.

De boodschap van Jambon is simpel. Hij wil een centrumrechtse regering leiden die meer ambitie heeft dan de regering-Michel. Dat kan met Jambon als premier, want het was een ‘constructiefout’ van de Zweedse regering dat in 2014 niet de N-VA als de grootste partij de premier heeft geleverd.

Links volksfront

Volgens Jambon is het kiezen tussen de voortzetting van centrumrechts of confederalisme, wat een bijna letterlijke herneming is van de lijn die voorzitter Bart De Wever heeft uitgezet in het door De Tijd en L’Echo georganiseerde duel met Ecolo-boegbeeld Jean-Marc Nollet. Jambon herhaalt dat de N-VA niet van plan is scheep te gaan met een ‘links volksfront’, dat in Wallonië in de sterren geschreven staat.

Het is echter zeer de vraag of het echt de ambitie van de N-VA is in een federale regering te stappen, die dan geleid zou worden door Jambon.

Liberalen

De liberalen zouden maar al te graag met de N-VA het Zweedse avontuur voortzetten en voltooien, maar stellen vast dat de N-VA geen enkele moeite doet om de Franstalige liberalen van de Mouvement Réformateur te vriend te houden, terwijl die zowat die zowat de enige mogelijke Franstalige partner zijn. In liberale kringen vraagt men zich luidop af hoe ontslagnemend premier Charles Michel het opvat dat Jambon nu de kandidaat-premier is van de N-VA.

Vlaanderen

De ambitie van de N-VA is niet zozeer er federaal bij te zijn, maar wel incontournabel te zijn in Vlaanderen. Vandaar dat stemmenkampioen en sterke man De Wever zich heeft opgeworpen als kandidaat Vlaams minister-president.

De Vlaamse regering is voor de N-VA de echte inzet van deze verkiezingen. De echte aftrap van de campagne wordt dan ook maar gegeven als De Wever en niet Jambon naar buiten komt en de Vlaams-nationalisten duidelijk maken wat ze in Vlaanderen willen realiseren.

Afwachten

De verwachting is dat De Wever snel een Vlaamse regering op de been zal proberen te brengen, waarbij zelfs niet uit te sluiten valt dat die door Jambon wordt geleid. Vervolgens kan de N-VA rustig afwachten hoe het federaal afloopt.

Als de N-VA in Vlaanderen incontournabel is en er in Wallonië een linkse regering op de been wordt gebracht, wat volgens PS-voorzitter Elio Di Rupo de bedoeling is, kan de federale regeringsvorming weer een zaak van zeer lange adem worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie