Klimaatfront verzamelt kwart miljoen handtekeningen tegen opwarming

©BELGA

De klimaatactie 'Sign for my Future' eist in een petitie maatregelen de uitstoot van broeikasgassen in België tegen 2050 te herleiden.

'Sign for my Future' overhandigde als slot van zijn klimaatcampagne een petitie met 267.000 handtekeningen over aan een delegatie politici van alle partijen, behalve Vlaams Belang. De bedoeling is druk te zetten om na de verkiezingen ingrijpend werk te maken van de strijd tegen de klimaatopwarming.

Coalitie

Sign for my Future is een coalitie van wetenschappers, burgers en het middenveld. Bij hen sloot ook het bedrijfsleven zich aan. In de petitie staan drie eisen: een juridische verankering van de doelstelling om België klimaatneutraal te maken voor 2050, een sociaal rechtvaardig investeringsplan dat burgers en bedrijven stimuleert om de transitie naar een klimaatvriendelijke economie te maken en een onafhankelijke klimaatraad van experten die het beleid mee opvolgt. Concreet pleit de coalitie bij monde van klimaatonderzoeker Tomas Wyns van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) voor de invoering van statiegeld, extra bossen planten, een investeringsplan opstellen en de tankkaart afschaffen.

De klimaatcoalitie is ervan overtuigd dat er draagvlak is bij de bevolking om de opwarming te tackelen. '72 procent wil een duit in het zakje doen. En men staat ook open voor een klimaat-taxshift.' Alle aanwezige politici toonden zich voorstander van een klimaatneutraal België tegen 2050. Langs Nederlandstalige kant waren dat Bruno Tobback (sp.a), Anneleen Van Bossuyt (N-VA), Kristof Calvo (Groen), Willem-Frederik Schiltz (Open Vld), Koen Van den Heuvel (CD&V) en Jos D'Haese (PVDA). Ze stemden er ook mee in om dat doel te verankeren in wetten en decreten.

72 procent wil een duit in het zakje doen. En men staat ook open voor een klimaat-taxshift.
Sign for my future

Eerder deze week kwam een ander Belgisch klimaatpanel met een adviesrapport om de strijd tegen de opwarming te winnen. Het panel stond onder leiding van Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck, die van de jonge klimaatactiviste Anuna De Wever - het boegbeeld van de klimaatspijbelaars - de vraag kreeg een beleidsplan te schrijven. Daarin wordt gepleit voor een radicale omslag van het systeem.

Lees verder

Advertentie
Advertentie