Koning ontvangt voorzitters DéFI, Open VLD en sp.a

Koning Filip en Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten. ©BELGA

Terwijl koning Filip zijn consultatieronde voortzet, begint N-VA-voorzitter Bart De Wever de gesprekken over de Vlaamse regeringsvorming.

Koning Filip zet dinsdag zijn consultatieronde voort met het oog op de vorming van een federale regering. Om 13.30 uur ontving hij DéFI-voorzitter Olivier Maingain. Later zijn Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten en sp.a-voorzitter John Crombez aan de beurt. 

Verkiezingen 2019

Op de hoogte blijven van het meest recente nieuws over de regeringsvorming? Neem dan een kijkje op de dossierpagina over de verkiezingen. 

In de voormiddag zag hij de twee groene partijen Ecolo en Groen. Rond 9.15 uur arriveerden Ecolo-covoorzitters Zakia Khattabi en Jean-Marc Nollet aan het paleis. Ze gingen binnen zonder commentaar. Om 10.30 uur volgde Groen-voorzitster Meyrem Almaci. Na de middag ontving koning Filip ook CD&V-voorzitter Wouter Beke.

Maandag gingen N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Elio Di Rupo al langs op het paleis. Het is nog niet duidelijk of de voorzitter van het Vlaams Belang ook wordt uitgenodigd.

Vlaanderen

In de kantoren van het voorzitterschap van het Vlaams Parlement begint Bart De Wever dinsdagnamiddag aan de eerste gesprekken die moeten leiden tot een Vlaamse regering. Hij ontvangt alle partijen, van klein naar groot. De Wever ziet om 15 uur PVDA-voorzitter Peter Mertens, een uur later Groen-voorzitster Meyrem Almaci en daarna sp.a-voorzitter John Crombez.

'PVDA zal niet meedoen aan spelletje De Wever'

'We gaan niet meespelen in het spelletje van De Wever, in de gijzeling van het land.' Dat zei de PVDA'er Peter Mertens voor hij dinsdag N-VA-voorzitter Bart De Wever ontmoette voor een gesprek over de vorming van de Vlaamse regering.

Mertens is de eerste partijvoorzitter die De Wever in het Vlaams Parlement ziet. De N-VA'er, die kandidaat is voor de post van minister-president, ontvangt alle Vlaamse partijen van klein naar groot.

'Ze mogen de verkiezingen niet gebruiken om het land te splitsen', waarschuwt Mertens. 'De kiezer heeft geen enkel signaal voor een splitsing gegeven. Wij gaan dus ook niet over een Vlaams regeerakkoord onderhandelen als pasmunt voor die splitsing.' Niettemin wil hij een uurtje met zijn N-VA-collega praten om de standpunten van zijn partij uiteen te zetten.

Wellicht gaat de consultatieronde woensdag voort. Dan zou De Wever nog Open VLD, CD&V en het Vlaams Belang zien. Eindigen doet hij met zijn eigen partij N-VA. Om de gesprekken in sereniteit te laten verlopen kondigde De Wever een mediastilte aan.

PS

In Franstalig België knoopt de PS woensdag de gesprekken aan. Partijvoorzitter Elio Di Rupo ziet dan in Namen de MR, die in het Waals Gewest de tweede partij is. Later woensdag wordt ook Ecolo verwacht.

Laurette Onkelinx, de voorzitter van de Brusselse PS-federatie, start samen met ontslagnemend Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) woensdag de gesprekken over een Brusselse regering. Ze ontvangen Ecolo als eerste partij.

Voor het Vlaamse deel van de Brusselse regering leidt Groen de gesprekken. Die partij is de grootste in het Nederlandstalig kiescollege in Brussel. Groen-parlementslid Elke Van den Brandt start dinsdag gesprekken met de andere partijen, met uitzondering van het Vlaams Belang. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie