Koning stuurt Vande Lanotte en Reynders het veld in

©Photo News

Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) mogen van koning Filip het veld aftasten als informateur om te zien welke federale coalitie kan gevormd worden.

Koning Filip had de voorbije dagen een ontmoeting met alle partijvoorzitters. Daarmee had hij voldoende info om over te gaan tot de aanduiding van twee informateurs. De keuze is gevallen op Johan Vande Lanotte en Didier Reynders. Zij moeten het veld aftasten om te zien welke coalitie mogelijk is. Beiden moeten contact houden met de regionale formateurs. De koning verwacht het eerste verslag op 6 juni.

Dossier: Verkiezingen
Verkiezingen 2019

Op de hoogte blijven van het meest recente nieuws over de regeringsvorming? Neem dan een kijkje op de dossierpagina over de verkiezingen. 

Het is een aartsmoeilijke opdracht voor de informateurs. Want de N-VA, de grootste aan Vlaamse kant, wil alleen in een regering als onderhandeld wordt over confederalisme. Maar dat willen de Franstaligen niet. De PS, de grootste aan Frantalige kant, stuurt dan weer aan op een regering zonder de N-VA. Maar dat willen CD&V en Open VLD niet.

Eenvoudig wordt het niet, vandaar dat de koning kiest voor ervaren politici. Vande Lanotte heeft jaren ervaring als federaal minister en partijvoorzitter. Hij kreeg eerder al een opdracht van het Paleis eind 2010, toen hij als koninklijk bemiddelaar een poging moest doen om de basis te leggen voor een akkoord over een staatshervorming. Maar hij slaagde niet in zijn opdracht, waarna hij de historische uitspraak deed 'Je kan een paard naar het water brengen, maar je kan hem niet verplichten te drinken.'

Voor Vande Lanotte is de aanduiding als informateur een onverwacht einde van zijn politieke carrière. De sp.a'er stond bij de verkiezingen van 26 mei als lijstduwer op de Kamerlijst in West-Vlaanderen, maar werd niet verkozen.

Voor Didier Reynders is het evenmin de eerste keer dat het Paleis een beroep om hem doet. Hij was al eens informateur in, 2007 en 2011. De kans is groot dat dit het laatste wapenfeit wordt van Reynders op het nationale toneel. Hij is namelijk kandidaat om topman van de Raad van Europa te worden. Eind juni wordt die knoop doorgehakt.

Rood en blauw zijn de twee grootste politieke families in de Kamer. Als er een regering moet gevormd worden, zullen beide partijen er wellicht bij zijn

Dat gekozen wordt voor twee vertegenwoordigers van partijen die verloren hebben, leidde gisteren al tot kritiek. Normaalgezien wordt gekozen voor iemand van de grootste partij als informateur, ofwel een Franstalige ofwel een Nederlandstalige. De voorbije dagen gingen dan ook PS-voorzitter Elio Di Rupo en N-VA-voorzitter Bart De Wever over de tongen. Maar die zijn het niet geworden. Een keuze voor een N-VA'er of een PS'er lag blijkbaar te delicaat voor de koning. Indien hij had gekozen voor de Wever, zou dat op kritiek botsen omdat de perceptie zou ontstaan dat de koning een kant kiest omdat De Wever heeft laten verstaan dat hij alleen in een federale regering wil stappen als er onderhandeld kan worden over confederalisme. De keuze voor Di Rupo had ook op kritiek gebotst, want dat zou de indruk wekken dat de koning aanstuurt op een regering zonder de N-VA, het scenario waar Di Rupo voorstander van is.

 De koning koos dan maar voor twee ervaren rotten, die bovendien vertrouwd zijn met beide landsdelen. Rood en blauw zijn bovendien de twee grootste politieke families in de Kamer. Als er een regering moet gevormd worden, zullen beide partijen er wellicht bij zijn.

Door te kiezen voor een Franstalige en Nederlandstalige vermijdt de koning bovendien dat één van beide taalgemeenschappen zich geschoffeerd zou voelen. In tijden waarbij in Vlaanderen duidelijk rechts tot extreemrechts is gestemd en in Wallonië links tot extreemlinks is het delicaat om één van beide landsdelen te bevoordelen.

Ook de N-VA en de PS kunnen leven met de keuze van de koning. 'Vande Lanotte dekt Di Rupo af en Reynders dekt de N-VA af', klinkt het in Westraatkringen. Het is bekend dat Reynders dicht bij de N-VA staat en Vande Lanotte dichtbij Di Rupo.


Lees verder

Advertentie
Advertentie