Koning verlengt opnieuw opdracht informateurs

Informateurs Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (sp.a). ©Photo News

De koning heeft informateurs Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (sp.a) gevraagd hun opdracht voort te zetten tot maandag 1 juli.

Na de verkiezingen van 26 mei heeft koning Filip de Franstalige liberaal Didier Reynders en de Vlaamse socialist Johan Vande Lanotte het veld in gestuurd als informateurs. Ze moeten nagaan op welke manier er een federale regering kan worden gevormd.

Dossier: Verkiezingen
Verkiezingen 2019

Op de hoogte blijven van het meest recente nieuws over de regeringsvorming? Lees dan meer op de dossierpagina over de verkiezingen. 

Reyners en Vande Lanotte brachten maandag voor de tweede keer verslag uit van hun consultatieronde bij koning Filip. Die heeft hen gevraagd hun aftoetsende gesprekken verder te zetten. Op 1 juli worden ze opnieuw op het paleis verwacht voor een verslag.

Door de zeer verschillende verkiezingsuitslag in Vlaanderen en Franstalig Belgiƫ is de federale regeringsvorming een ontzettend moeilijke opdracht. Allen met de N-VA en de PS kan er een (realistische) regering worden gevormd die aan beide kanten van de taalgrens over een meerderheid beschikt, maar beide partijen sluiten elkaar tot nog toe uit.

Diepgaande gespreksronde

Toch zijn de informateurs van plan een diepgaander gespreksronde op te starten. Ze zullen het daarbij onder meer hebben over de begroting, het sociaal overleg, de arbeidsmarkt, de koopkracht, het klimaat, de strijd tegen de armoede en enkele hervormingen voor veiligheid, pensioenen en migratie. 

'Door op de inhoud te werken, hopen we bouwstenen aan te reiken voor de fase die nadien moet komen', verklaarde Vande Lanotte maandag op een persconferentie. De twee informateurs willen het werk voor een latere formateur dus gemakkelijker maken.

Vaart maken

Reynders en Vande Lanotte willen vaart maken, want tegen midden oktober moet ons land een begroting indienen bij de Europese Commissie. Volgend jaar loopt het begrotingstekort op tot 10 miljard euro. 

Vande Lanotte geeft toe dat de gesprekken moeilijk lopen, maar hij gaat ervan uit dat daar verandering in komt. 'We zitten nog in de postelectorale sfeer en veel partijen hebben verloren. Ze zitten nog na te denken over hoe ze niet verder verliezen. Op een bepaald moment zullen partijen moeten nadenken over waar we met het land naartoe moeten.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie