Advertentie
nieuwsanalyse

Michel kandidaat-premier voor Zweedse coalitie bis

Charles Michel wil in de Wetstraat 16 blijven zitten. ©Photo News

Dat ontslagnemend premier Charles Michel opnieuw premier wil worden, is weinig verrassend. Achter zijn kandidatuur gaat wel schuil dat een Zweedse coalitie bis het plan A is, ook al is de regering-Michel gevallen en leek ze uiteen geranseld.

Luttele dagen na de aankondiging van Jan Jambon (N-VA) dat hij echt wel kandidaat-premier is om een centrumrechtse coalitie voort te zetten, laat MR-campagnewoordvoerder Georges-Louis Bouchez op het pas gelanceerde Franstalige nieuwskanaal LN24 weten dat ook Charles Michel opnieuw de Wetstraat 16 claimt.

‘Charles Michel zou een betere eerste minister zijn, daar ben ik zeker van’, zegt Bouchez. ‘Wij nemen bij de MR onze verantwoordelijkheid op: we hebben een kandidaat-premier en dat is Charles Michel’.

Het is weinig verrassend dat Michel opnieuw kandidaat-premier is, ook al was Elio Di Rupo in 2014 officieel geen kandidaat om zichzelf op te volgen als premier. In de aanloop naar de verkiezingen van 2014 was niemand kandidaat-premier, al was in stilte wel de afspraak gemaakt tussen de toenmalige coalitiepartners PS en CD&V om voort te doen, als dat mogelijk was.

Wij nemen bij de MR onze verantwoordelijkheid op: we hebben een kandidaat-premier en dat is Charles Michel.
Georges-Louis Bouchez
MR-campagnewoordvoerder

Na de verkiezingen kreeg Elio Di Rupo echter geen enkel telefoontje van Beke, waardoor de PS-kopman eieren voor zijn geld koos en de macht greep in Franstalig België. Zo zette Di Rupo – wellicht ongewild – de deur open voor de Zweedse coalitie, met de MR als enige Franstalige partner.

Plan A

Die Zweedse coalitie begon sterk, maar eindigde in chaos. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober, die tegenvielen voor de N-VA en de MR, gingen beide partijen zich profileren tegenover elkaar, wat leidde tot de val van de regering-Michel. Daarna ging het van kwaad naar erger. De Vlaams-nationalisten en de Franstalige liberalen leken niet meer door één deur te kunnen.

Met de kandidatuur van Michel als premier blijkt nu toch dat de voortzetting van centrumrechts ook het plan A is van de Franstalige liberalen, nadat ook Bart De Wever in het duel met Ecolo-kopstuk Jean-Marc Nollet duidelijk had gemaakt dat het centrumrechts bis of confederalisme is.

Het debat tussen N-VA-voorzitter Bart De Wever en Ecolo-voorzitter Jean-Marc Nollet. ©Wouter Van Vooren

Michel rekent er zelfs op dat Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten – die haar partij aan het positioneren is als de enige echte erfgenaam van de Zweedse coalitie - bij de Vlaamse coalitievorming met de N-VA voldoende hard op tafel zal kloppen zodat de MR er opnieuw bij is als de federale paringsdans wordt ingezet.

Het zou het spiegelbeeld zijn van wat er in 2014 is gebeurd. Toen verzekerde Michel – in naam van de politieke stabiliteit – dat Open VLD niet alleen in de federale, maar ook in de Vlaamse regering zou zitten. Daarom kon Open VLD op het allerlaatste moment nog inbreken in de Vlaamse regering die N-VA en CD&V in de steigers hadden gezet.

Francken

De MR wil dus toch voortdoen met de N-VA, al is dat niet de boodschap die de Franstalige liberalen in de verkiezingscampagne in Franstalig België zullen uitspelen. Integendeel, ze zetten zich verder af tegen de N-VA, maar richten daarbij de pijlen uitdrukkelijk op de ‘baarlijke duivel’ Theo Francken.

De N-VA als coalitiepartner kan nog wel, al was het maar omdat Michel de Vlaams-nationalisten al preventief ‘geneutraliseerd’ heeft door een herziening van alle grondwetsartikelen die de deur kunnen openzetten naar institutionele avonturen af te blokken.

Etentje

De lijnen tussen de N-VA en de MR worden ook opengehouden, blijkt uit het discrete etentje dat Jambon en Michel volgens de Franstalige krant Le Soir enkele weken geleden nog hadden in de Lambermont, de ambtswoning van de premier. In de entourage van Michel wordt volgens Le Soir bevestigd noch ontkend dat de twee ‘vrienden’ het toen zouden hebben gehad over hun kandidatuur als volgende premier.

Het valt te betwijfelen of Jambon als premier echt een breekpunt is voor de N-VA. De partij heeft vooral om strategische redenen Jambon naar voren geschoven. Om de centrumrechtse kiezer gerust te stellen dat de partij niet uit is op de onbestuurbaarheid van het land.

CD&V en de MR staan op sociaal-economisch vlak dicht bij elkaar. Als het van mij afhangt, schuiven de Franstalige christendemocraten van het cdH mee aan de onderhandelingstafel. Maar het is aan de kiezer om daarover te beslissen.'
Wouter Beke
Voorzitter CD&V

Meer dan Jambon in de Wetstraat 16 te krijgen, wil de N-VA vooral dat een volgende Zweedse regering de lat hoger legt, een hoger sociaal-economisch ambitieniveau heeft én een andere lijn trekt voor migratie. Dat is opnieuw de boodschap die De Wever meegaf in het duel met Nollet.

Waanbeeld

Blijft de vraag wat CD&V-voorzitter Wouter Beke in zijn schild voert. Hij houdt alvast de boot af als hij de vraag krijgt of ook hij kandidaat-premier is. Beke wijst er op dat Jambon  nog niet zo lang geleden zijn eigen premierambities ‘een waanbeeld’ noemde.

De CD&V-voorzitter laat (nog) niet in zijn kaarten kijken, ook niet als het gaat over de voortzetting van de Zweedse coalitie. Op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij zette hij Charles Michel nog wel in de bloemetjes, wat volgens Pieter De Crem een ondubbelzinnig signaal was dat CD&V voort wil doen met de Zweedse formule.

Toch is het Zweedse avontuur CD&V niet altijd even goed bevallen. Kris Peeters is weggezet als de man op de bagagedrager die met de voeten afremde en vanuit de christelijke vakbondshoek kreeg CD&V het verwijt te veel mee te heulen met de liberale honden.

Herpositionering

Na het afvoeren van Peeters naar Europa zijn Beke & co. alvast begonnen aan de herpositionering van CD&V als een centrumpartij die links en rechts kan dansen. Het moet vermijden dat CD&V haar klassieke achterban helemaal zou kwijtspelen. En het laat CD&V toe in gelijk welke coalitie mee te draaien. De vrees is vooral dat de partij er volgende keer niet bij is nu Bart De Wever in Antwerpen Kris Peeters en CD&V heeft gedumpt.

Of Beke wil tekenen voor een Zweedse coalitie bis, is nog onduidelijk. Hij zegt alleen dat er goed is samengewerkt met Michel. ‘CD&V en de MR staan op sociaal-economisch vlak dicht bij elkaar’, luidde het enkele weken geleden nog in een interview met De Tijd. En wat Beke vooral wil, is dat straks de christendemocratische as wordt hersteld. ‘Als het van mij afhangt, schuiven de Franstalige christendemocraten van het cdH mee aan de onderhandelingstafel. Maar het is aan de kiezer om daarover te beslissen’.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie