Minderheidsregering met gedoogsteun PTB 'ernstige optie' voor PS

In Namen zien PS-voorzitter Elio Di Rupo en voormalig voorzitter Paul Magnette om 11 uur een delegatie van de extreemlinkse PTB. ©BELGA

PS-boegbeeld Paul Magnette noemt een Waalse minderheidsregering van de PS en Ecolo, met gedoogsteun van de PTB, een ernstige optie.

In Namen zien PS-voorzitter Elio Di Rupo en voormalig voorzitter Paul Magnette dinsdag sinds 11 uur een delegatie van de extreemlinkse PTB. Daarmee zetten ze hun tweede ronde van informatiegesprekken voort. Vorige vrijdag zagen ze al de MR en woensdag volgt Ecolo. Het cdH is niet meer uitgenodigd, nadat de partij zelf voor de oppositie heeft gekozen.

De formule bestaat in negen van de 28 EU-landen. Het is een ernstig denkspoor dat meer macht aan het parlement geeft.
Paul Magnette
PS-boegbeeld

De PTB toonde zich wat misnoegd dat weinig tijd is uitgetrokken voor het gesprek, omdat na de middag de verkozenen in het Waals Parlement de eed afleggen. PS-boegbeeld Paul Magnette zei echter dat hij de hele dag wil praten als dat nodig is.

Federaal

Een tweede reden voor de ergernis bij de PTB is dat ze in de federale informatiegesprekken niet wordt uitgenodigd omdat de andere partijvoorzitters geen meerderheid willen vormen met de partij. Dat kan een impact hebben op de deelstaatregeringen. Informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) hebben van de koning uitdrukkelijk de opdracht gekregen om ook in contact te blijven met de PS en de N-VA, die in de deelstaten de formatiegesprekken leiden.

'De weg wordt geblokkeerd', zei PTB-parlementslid Raoul Hedebouw over de federale informatiegesprekken, vlak voor zijn gesprek met Di Rupo in Namen. Hij zei weinig vertrouwen te hebben in de PS, zonder dat hij de hoop al opgeeft. Hij hekelde ook dat de PS en Ecolo niet harder hebben aangedrongen bij de informateurs om de extreemlinkse partij toch te ontvangen.

Magnette drong er daarop via Twitter op aan dat de informateurs alsnog de PTB zien. Hij zei ook dat de PS een linkse regering alle kansen wil geven.

Magnette zei voorts dat hij dinsdag hoopt punten van overeenstemming te vinden met de PTB. Daarbij verwees hij uitdrukkelijk naar de optie om met een minderheidsregering PS-Ecolo te besturen, die in het Waals Parlement gedoogsteun krijgt van de PTB. 'Die formule bestaat in negen van de 28 EU-landen', zei hij. 'Het is een ernstig denkspoor dat meer macht aan het parlement geeft.'

De PTB is niet zonder troeven. In Franstalig België voert de socialistische vakbond FGTB de druk op de PS op om een linkse regering met de PTB en Ecolo te vormen. De socialistische vakbond wil niet weten van een paarse regering. Als de PS ervoor kiest niet met de PTB te besturen, wordt - mede door de oppositiekeuze van het cdH - paars mathematisch noodzakelijk in Wallonië.

Vlaams Belang

Als de PS ervoor kiest niet met de PTB te besturen, wordt paars mathematisch noodzakelijk in Wallonië.

In Vlaanderen spreekt de N-VA nog altijd met het Vlaams Belang, ook al is ook die partij niet uitgenodigd voor federale gesprekken. Het idee van gedoogsteun duikt ook in Vlaanderen hier en daar op.

'We willen weten hoe ver het Vlaams Belang wil gaan om beleid te voeren', zei N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover vrijdag op de VRT. 'Wij hebben tot hier toe het Vlaams Belang de luxe gegeven zich achter het cordon sanitaire te installeren en nooit aan politiek te doen en zich nooit de vraag te stellen: hoe ver willen wij gaan om beleid te voeren?'

Lees verder

Advertentie
Advertentie