N-VA legt onderhandelingstekst voor aan CD&V, Open VLD en sp.a

Vlaams informateur Bart De Wever. ©Photo News

Afgelopen weekend heeft Bart De Wever een starttekst voor de regeringsvorming voorgelegd aan de sp.a, Open VLD en CD&V. Het is nu wachten hoe maandag op de partijbureaus wordt gereageerd.

Zes weken geleden is het ondertussen dat de Belgen een federaal, Vlaams, Waals en Brussels parlement verkozen en nog altijd worstelen de voorzitters van de Belgische politieke partijen met de puzzel van de macht. Toch lijkt beetje bij beetje iets in beweging te komen.

Dossier: Verkiezingen
Verkiezingen 2019

Op de hoogte blijven van het meest recente nieuws over de regeringsvorming? Lees dan meer op de dossierpagina over de verkiezingen. 

Afgelopen weekend legde Vlaams formateur Bart De Wever een tekst voor aan de sp.a, CD&V en Open VLD. Die wordt maandag op het partijbestuur van de N-VA besproken en wellicht ook op dat van de andere partijen. Het Vlaams Belang en Groen kregen de tekst niet. De PVDA was eerder al niet meer uitgenodigd voor regeringsgesprekken in Vlaanderen.

Opties

Op basis van de nota en de reactie erop kan De Wever dan de keuze maken met wie hij in zee gaat. Een van de mogelijkheden is voortdoen met de Zweedse coalitie van de N-VA, CD&V en Open VLD. Een andere optie is de Bourgondische coalitie uit de stad Antwerpen - de N-VA, de sp.a en Open VLD - kopiëren in Vlaanderen.

Alles gebeurt in de grootste discretie en omzichtigheid. Geen enkele partijvoorzitter heeft een kopie van de nota van De Wever mee gekregen.

Andere regeringen

In Brussel bestaat de kans dat de formatiegesprekken maandag formeel starten. Dat had eigenlijk vorige week al moeten gebeuren, maar Open VLD bleef weg van de startvergadering omdat de partij ook de MR aan boord wil. Maandagochtend buigt het partijbestuur van Open VLD zich over de kwestie.

Federaal zit alles nog vast. De informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) brengen maandagvoormiddag voor de derde keer verslag uit bij de koning, die al dan niet zal beslissen hun opdracht te verlengen.

Als er groen licht zou komen, kunnen de onderhandelingen met de PS, Ecolo en DéFI aan Franstalige kant en Groen, Open VLD en one.brussels-sp.a aan Nederlandstalige kant van start gaan. De Brusselse formateurs Rudi Vervoort (PS) en Elke Van den Brandt (Groen) hebben in elk geval een vergadering met alle onderhandelaars gepland om 14 uur in het Brussels parlement.

Federaal zit alles nog vast. De informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) brengen maandagvoormiddag voor de derde keer verslag uit bij de koning, die al dan niet zal beslissen hun opdracht te verlengen. Vorige week waren er geruchten dat hun opdracht maandag zou eindigen, maar dat werd nadien weer ontkracht.

In Wallonië hebben de PS en Ecolo hun lot aan elkaar geklonken, zonder dat ze samen voldoende zetels in het Waals Parlement hebben voor een meerderheid. Ook daar is nog niet duidelijk wie tot de meerderheid zal toetreden. De MR is mathematisch het meest evident, maar inhoudelijk voor de PS het minst evident.

Lees verder

Advertentie
Advertentie