N-VA-lijsttrekker plots toch voor rekeningrijden

©Photo News

Anneleen Van Bossuyt, de Oost-Vlaamse federale lijsttrekker voor de N-VA, laat in een mail die gisteren circuleerde op sociale media verstaan dat ze toch voorstander is van rekeningrijden. ‘De volgende Vlaamse regering zal prioritair werk maken van dit dossier’, klinkt het.

De volgende Vlaamse regering moet prioritair werk maken van rekeningrijden.
Anneleen Van Bossuyt
federaal lijsttrekker N-VA

De boodschap is opmerkelijk, want in april liet haar partijgenoot en Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts nog verstaan dat hij niet langer voorstander is van een slimme kilometerheffing voor personenwagens, ook al pleitte hij daar zelf jarenlang voor. Volgens Weyts ontbreekt een draagvlak.

Maar in de gelekte mail maakt Van Bossuyt duidelijk dat haar partij nog steeds achter het principe van rekeningrijden staat. ‘We moeten het verkeer meer gaan sturen. Nu staat iedereen in de file en dat schaadt ons.’

Inzet kiesgids
De kiesgids van De Tijd

De Tijd doorploegde de 966 pagina's van de Vlaamse partijprogramma's. Geen stemtest, maar een overzicht in 100 relevante vragen .

In een reactie aan De Morgen reageert Van Bossuyt dat haar standpunt niet veranderd is. ‘We moeten het verkeer meer sturen. Buitenlanders moeten mee betalen, en we moeten mensen die buiten de spitsuren rijden, belonen. Of dat rekeningrijden wordt of iets anders moeten we nog bekijken. Het mag gewoon geen platte belastingverhoging zijn, zoals in het plan dat op tafel lag.’

Er lagen twee scenario’s op tafel. Een kilometerheffing van 2 eurocent per kilometer, ofwel een heffing van 5 cent per kilometer met een startheffing van 25 cent. Die twee scenario’s beschreef de Vlaamse administratie in een versie van het Mobiliteitsplan Vlaanderen. In de twee scenario’s zou de heffing voor een rit van 100 kilometer op de Vlaamse wegen rond 2 of 5 euro kosten. Gemiddeld, want de ‘slimme’ taks zou moeten variëren in functie van de locatie en het tijdstip, en zou dus duurder worden in de spits en rond de grote steden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie