N-VA lonkt naar Jean-Marie Dedecker voor West-Vlaamse lijst

Jean-Marie Dedecker viert zijn overwinning bij de gemeenteraadsverkiezingen in Middelkerke. ©BELGA

De N-VA zou graag Jean-Marie Dedecker op haar lijst in West-Vlaanderen zetten. Maar de operatie is nog niet beklonken. Naar verluidt twijfelt Dedecker.

Bij de N-VA willen ze de piste-Dedecker bevestigen noch ontkennen, maar dat heeft volgens goedgeplaatste insiders alles te maken met het feit dat de zaak nog niet rond is.

West-Vlaanderen is een moeilijke provincie voor de N-VA, bleek bij de lokale verkiezingen van oktober. Voor de provincieraadsverkiezingen - een graadmeter voor de populariteit van een partij - haalde de N-VA nog geen 20 procent, een verlies van ruim 6 procentpunten tegenover de verkiezingen van 2012. CD&V scoorde met 26 procent veel beter. Bovendien viel het resultaat van de N-VA in steden als Brugge en Roeselare erg tegen. Daarom krijgt de provincie extra aandacht van partijvoorzitter Bart De Wever. Op Geert Bourgeois kan de N-VA niet meer rekenen. De kans is groot dat de Vlaamse minister-president de Europese lijst zal trekken voor de N-VA.

In West-Vlaanderen scoorde de N-VA bij de jongste verkiezingen niet goed. Vandaar dat Bart De Wever zoekt naar sterke figuren als Jean-Marie Dedecker.

De N-VA is dus op zoek naar sterke figuren voor de West-Vlaamse lijsten. Om die reden is Sander Loones onlangs minister van Defensie geworden, in opvolging van Steven Vandeput, die burgemeester van Hasselt wordt. Loones moet zich de komende maanden in de kijker spelen, zodat hij meer bekendheid verwerft. Een tweede piste die De Wever bewandelt, is Dedecker ervan overtuigen om op de N-VA-lijst te staan.

Dedecker scoorde bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen zeer goed. Met zijn partij Lijst Dedecker slaagde hij er in Middelkerke in om 14 van de 25 zetels binnen te halen. Hij kreeg 4.240 voorkeurstemmen, ruim dubbel zoveel als de vertrekkende burgemeester. Dat hij nu burgemeester van Middelkerke is, is een droom die voor hem uitkomt.

KORT

De N-VA scoorde bij de jongste verkiezingen niet goed in West-Vlaanderen. Daarom besteedt partijvoorzitter Bart De Wever er extra aandacht aan. Nadat hij de West-Vlaming Sander Loones minister van Defensie heeft gemaakt, bewandelt hij nu een tweede piste: Jean-Marie Dedecker overtuigen om in 2019 op de N-VA-lijst te staan.

Zo’n stemmenkanon kan de N-VA gebruiken in West-Vlaanderen, is de redenering van de N-VA.

Moeilijk

Dedecker en de N-VA hebben evenwel een moeilijke relatie. In 2006 werd Dedecker lid van de N-VA, nadat hij niet langer welkom was bij Open VLD. Maar zijn lidmaatschap was van korte duur. CD&V, toen nog de kartelpartner van de N-VA, stelde een veto tegen Dedecker, waarna de N-VA hem aan de deur zette. Later richtte Dedecker met Lijst Dedecker zijn eigen partij op. Hij raakte verkozen. Intussen werd de strijdbijl tussen de N-VA en hemzelf begraven tijdens een etentje in aanwezigheid van De Wever en Theo Francken.

In principe ligt de weg open voor Dedecker om op de lijst te staan. Mocht hij verkozen raken, zou hij als onafhankelijke kunnen zetelen. Dat laat hij verstaan in een interview met het weekblad Humo. Als onafhankelijke op de lijst? ‘Dat sluit ik niet uit’, antwoordt hij. ‘Als ik opnieuw elke week naar Brussel moet, riskeer ik een echtscheiding. Maar ik geloof dat liefde alles overwint’, besluit hij.

De vraag is of Dedecker het zal doen. Het burgemeesterschap van Middelkerke zal veel tijd in beslag nemen. Maar tegelijk zegt het politieke beest in hem niet onmiddellijk nee tegen een terugkeer naar de nationale politiek.

Lees verder

Advertentie
Advertentie