Advertentie

N-VA: 'Mensenrechteninstelling is duur en nutteloos verkiezingscadeau'

Rita Bellens. ©BELGA

De oprichting van een federale instelling voor de rechten van de mens krijgt forse kritiek van de N-VA.

Het federaal parlement heeft in de commissie het licht op groen gezet voor het nieuwe mensenrechteninstituut. Dat komt er op advies van de Verenigde Naties, nadat ook het Belgische migratiecentrum Myria en het gelijkekansencentrum Unia daartoe hadden opgeroepen. Het stond ook in het regeerakkoord van de regering-Michel.

De nieuwe instelling komt als een soort koepel boven de organisaties die al bestaan. In ons land zit het toezicht op de mensenrechten verspreid. Er zijn onder meer het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, de Comités P en I en Unia. Maar één koepel, die bevoegd is voor alle federale materie rond het onderwerp, was er nog niet. De mensenrechtenkoepel zal zich bezighouden met alles waar de bestaande organisaties zich nog niet mee bezighouden. Mogelijk wordt het instituut in de toekomst ook bevoegd voor de regio's Wallonië, Vlaanderen en Brussel, maar de tijd ontbrak om dat nu nog te regelen. Daarvoor moeten de drie regio's eerst een samenwerkingsakkoord afsluiten.

Geen individuele klachten

Het mensenrechteninstituut zal adviezen en rapporten kunnen afleveren. Het kan ook problemen aankaarten bij het Grondwettelijk Hof, de Raad van State of gewone rechtbanken. Individuele klachten behandelen kan niet, iets wat vooral de Franstalige oppositiepartijen Ecolo, de PS en het cdH betreurden.

Het instituut zou bestaan uit een raad van bestuur met twaalf leden uit de academische wereld, het maatschappelijk middenveld, de sociale partners en het gerecht. Daarnaast voorziet het ontwerp in een overlegraad samengesteld uit alle sectorale instanties, die minstens vier keer per jaar samenkomt.

De N-VA stemde als enige partij tegen de mensenrechteninstelling. Er was nochtans een akkoord over in de regering-Michel, waar de N-VA tot eind vorig jaar deel van uitmaakte. 'Het is een verkiezingscadeau dat getuigt van nutteloos, onnodig en prijzig haastwerk', zegt N-VA-Kamerlid Rita Bellens. 'Onze partij gaat niet akkoord met de oprichting van nog maar eens een bijkomende instelling, met nieuwe directiezitjes, een eigen administratie en een eigen budget. Het Belgische landschap is al verzadigd met zulke instanties. Het instituut kost in 2020 alleen al bijna 600.000 euro.'

'Het is niet meer of minder dan de creatie van een tweede, uitgebreid Unia. Het is vandaag al niet meer duidelijk voor de burger bij wie hij zich moet melden met zijn grieven. Met dit voorstel zegt de ontslagnemende regering eigenlijk dat het voor haar gemakkelijker is om nog maar iets bij te creëren dan de bestaande janboel te hervormen', meent Bellens. Volgens de N-VA was het beter geweest de bestaande instellingen samen te smelten en te vereenvoudigen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie