N-VA op kop in peiling, Zweedse bisronde huzarenstuk

Bart De Wever (N-VA, de grootste van Vlaanderen) en Meyrem Almaci (Groen, de grootste stijger volgens de peiling). ©BELGA

Mochten er vandaag verkiezingen plaatsvinden, dan zou N-VA met een ruime voorsprong de grootste partij van Vlaanderen zijn. Een herhaling van de Zweedse coalitie op federaal niveau wordt echter een heksentoer.

Dat blijkt uit een peiling van de VRT en De Standaard. 

 

N-VA blijft zoals verwacht de grootste partij, met 27,9 procent van de kiesintenties. Dat is zowat 4,5 procentpunten minder dan bij de federale verkiezingen van mei 2014. CD&V, Groen en Open VLD strijden op ruime afstand voor de tweede plaats. 

De sp.a doet het iets beter dan in eerdere peilingen, waarin de Vlaamse socialisten zelfs tot onder 10 procent waren weggezakt. Vlaams Belang zet zijn opmars in de peilingen voort. De PVDA tot slot komt uit op 5,9 procent, dus boven de kiesdrempel, en scoorde zelden zo hoog in de peilingen.

Ecolo

In Wallonië bevestigt Ecolo zijn opmars. De Franstalige groenen komen uit op 22 procent - liefst 13,8 procentpunten meer dan in 2014 - en stoten daarmee de MR van premier Charles Michel (18,3 procent, een daling met 7,5 procentpunt tegenover 5 jaar geleden) van de tweede plaats.

22%
Ecolo
In Wallonië bevestigt Ecolo zijn opmars. De Franstalige groenen komen uit op 22 procent.

De PS blijft de nummer één met 24,7 procent, wat ook 7,3 procentpunten lager is dan bij de verkiezingen. PVDA komt uit op 14,8 procent. Het DéFI van Olivier Maingain haalt de kiesdrempel niet.

In Brussel bevestigt Ecolo zijn marktleiderschap. Net als bij de vorige peiling staan de groenen op nummer één, ditmaal met 21,5 procent - 11 procentpunten beter dan bij de verkiezingen. De PS komt uit op 19 procent, gevolgd door de MR met 15,5 procent en de PVDA met 11,9 procent. Bij de Vlaamse partijen haalt de N-VA 4,2 procent, gevolgd door Groen (3%) en CD&V (2%).

De foutenmarge van de peiling bedraagt 3,1 procent.

'Deur op slot'

Als de peiling op 26 mei ook bewaarheid wordt, is de kans groot dat het opnieuw een moeilijke federale regeringspuzzel wordt. Op Vlaams niveau lijkt de N-VA voluit aan zet voor een coalitievorming. Aan Franstalige kant bikkelen de linkse partijen PS en Ecolo om de beker van de grootste partij en lijken centrumlinkse regeringen waarschijnlijk. 

De angst slaat me om het hart als ik de peiling zie.
Bart De Wever
N-VA-voorzitter

De vraag is welke federale coalitievorming mogelijk is als Vlaanderen een rechtse koers wil varen en Wallonië een linkse. De Wever huivert alvast van een linkse federale machtsgreep die volgens hem 'een belastingtsunami' veroorzaakt, herhaalde hij woensdagochtend op Radio 1. 'We moeten het linkse front blokkeren'. De Wever wil de kaap van 30 procent halen 'om de deur op slot te kunnen doen'. 'De angst slaat me om het hart als ik de peiling zie. In Wallonië stemt bijna 60 procent links of uiterst links.

Naar aanleiding van het debat met Ecolo-kopman Jean-Marc Nollet, georganiseerd door De Tijd en L'Echo, zette N-VA-voorzitter Bart De Wever de zaken alvast op scherp. ‘Geen regering met Ecolo, met Di Rupo, met de PTB, en als die drie een volksfrontregering gaan maken, denk ik dat we naar het confederalisme moeten gaan’, klonk het. Woensdag luidde het zo: 'Als we kunnen regeren met centrumrechts, gaan we daarvoor. Als dat niet mogelijk is, leggen we het confederalisme op tafel.'

Bart De Wever kwam uit de peiling als de populairste politicus in Vlaanderen. Theo Francken zakt naar plaats twee, gevolgd door Hilde Crevits (CD&V). In Wallonië is Paul Magnette mister popular, terwijl premier Michel naar plaats 9 zakt en zelfs partijgenoot Didier Reynders voor hem ziet klimmen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie