nieuwsanalyse

N-VA vecht terug na pensioenuppercut

N-VA-voorzitter Bart De Wever. ©Photo News

Het is hard aangekomen, dat sp.a-voorzitter John Crombez in een rechtstreeks duel met Bart De Wever aantoonde dat de N-VA de wettelijke pensioenleeftijd nog wil verhogen. Heel de N-VA-machine werd ingezet om van deze blunder alsnog een troef te maken.

Het is N-VA-voorzitter Bart De Wever nog niet vaak overkomen, maar dinsdagavond zette John Crombez hem in ‘Terzake’ in zijn hemd. De sp.a-voorzitter gooide De Wever voor de voeten dat de N-VA de wettelijke pensioenleeftijd nog verder wil optrekken. Terwijl De Wever druk met het hoofd neen schudde, haalde Crombez uit zijn binnenzak het verkiezingsprogramma van de N-VA. ‘Een cruciale voorwaarde om de betaalbaarheid van onze pensioenen te behouden, en zo de solidariteit met de jonge generaties te vrijwaren, is dat de wettelijke pensioenleeftijd die levensverwachting volgt’, citeerde Crombez letterlijk uit het programma.

De kiesgids van De Tijd

De Tijd doorploegde de 966 pagina's van de Vlaamse partijprogramma's. Geen stemtest, maar een overzicht in 100 relevante vragen .

Die goed voorbereide uppercut lijkt bij te zullen blijven als het meest beklijvende moment uit deze verkiezingscampagne. Het raakt de N-VA midscheeps, want de onpopulaire beslissing van de regering-Michel om de wettelijke pensioenleeftijd op te trekken van 65 naar 67 jaar leeft misschien wel het meest onder de mensen. De PS van Elio Di Rupo had dat ongenoegen al langer gecapteerd en heeft van het terugschroeven van de verhoging van de pensioenleeftijd een speerpunt in de strijd tegen centrumrechts gemaakt. In de verkiezingscampagne zijn inmiddels ook de Vlaamse socialisten gevolgd.

In een van de eerste grote verkiezingsdebatten, georganiseerd in de Vooruit door de Universiteit Gent, ging het onverwacht ook hard over de pensioenen. CD&V-voorzitter Wouter Beke hekelde daar nog dat de sp.a een minimumpensioen van 1.500 euro belooft, en tegelijk zegt dat er minder lang moet worden gewerkt. ‘Wie gelooft dat’, hekelde Beke de sinterklaaspolitiek van Crombez & co. Maar Crombez kaatste dinsdagavond de bal terug naar de N-VA, die nog verder wil gaan in het optrekken van de pensioenleeftijd.

Geen krimp

De Wever had het niet zien aankomen, maar hij wist meteen hoe laat het was. Toch gaf hij geen krimp, hij maakte van de aanval zijn beste verdediging. ‘De socialisten hebben de minister van Pensioenen geleverd van 1980 tot 2011. En in die periode is de effectieve pensioenleeftijd gezakt tot 57 jaar voor mannen en 55 voor vrouwen.’ De Wever hekelde ook dat de socialisten nooit verder zijn gekomen dan ‘het witboek en het zwartboek’ van gewezen minister van Pensioenen Michel Daerden (PS), en dat er in het Zilverfonds van Johan Vande Lanotte (sp.a) weinig zat.

BDW wil nog hogere pensioenleeftijd. Dan gaat arbeider eerst dood en pas daarna met pensioen. Pensioen N-VA: Niet Voor Arbeiders. Voortaan enkel nog voor wie Latijn spreekt.
Marc Leemans
ACV-voorzitter

Toch is het duidelijk dat de N-VA in het defensief is gedrongen. Alle andere partijen lieten weten dat ze de wettelijke pensioenleeftijd niet willen verhogen, waardoor de N-VA geïsoleerd stond. ACV-voorzitter Marc Leemans hakte er op Twitter zwaar op in. ‘BDW wil nog hogere pensioenleeftijd. Dan gaat arbeider eerst dood en pas daarna op pensioen. Pensioen N-VA: Niet Voor Arbeiders. Voortaan enkel nog voor wie Latijn spreekt.’

CD&V-woordvoerder Steffen Van Roosbroeck wees erop dat De Wever al driemaal had getweet om het optrekken van de pensioenleeftijd boven 67 te kaderen. ‘Voor iemand die gemiddeld eenmaal tweet per week: Slotsom: panic!!!’

De Wever haalde alles uit de kast, en heel de N-VA-machine werd op gang getrokken om de misser goed te maken. Dat het een misser was, gaf de pensioenspecialist van de N-VA, Jan Spooren, ruiterlijk toe. ‘Electoraal was het misschien beter daarover te zwijgen’, zei hij.

De Wever probeerde het nadeel om te buigen in een voordeel, en bracht daarmee in de praktijk wat een politiek leider volgens hem moet doen. ‘Je kan er compleet naast slaan. Maar als je goed omgaat met een blunder kan je daar nog een succes van maken’, liet hij onlangs optekenen in het boek ‘Zeven politieke dromers’ van journaliste Lisbeth Imbo.

Hypocrisie

In eerste instantie benadrukte De Wever dat een verhoging van de pensioenleeftijd nu niet aan de orde is. Waarna hij erop wees dat alleen de N-VA durft te zeggen waar het op staat. ‘Wij zijn eerlijk.’ Alle andere partijen kregen het verwijt van ‘pensioenhypocrisie’ toegeslingerd. Om uiteindelijk een videoboodschap te posten, met de boodschap: ‘Laat u niets wijsmaken over de pensioenen.’ Daarbij gooide De Wever het over de boeg van de geloofwaardigheid van de politiek - wat misschien wel hét thema is in deze vreemde verkiezingscampagne. ‘Geloof de partijen die de putten in het verleden hebben gegraven niet. Geloof de partij die eerlijke oplossingen voor de toekomst durft voor te stellen’.

Of hij van de blunder zo toch nog een succes kan maken, zal op 26 mei blijken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie