Philippe De Backer stapt uit politiek

Philippe De Backer, geflankeerd door Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten en Mechels burgemeester Bart Somers. ©BELGA

Na het vertrek van minister van Digitale Agenda en Telecom Philippe De Backer heeft Open VLD geen lijsttrekker voor Antwerpse Kamerlijst.

Totale verrassing bij Open VLD: Philippe De Backer stapt uit de politiek. De partij was op zoek naar een wit konijn voor de federale lijst in Antwerpen en dacht eraan De Backer naar de tweede plaats te verschuiven.

Bij gebrek aan een wit konijn werd De Backer in extremis de lijsttrekkerspositie aangeboden, vernam De Tijd. Hij heeft daarvoor bedankt, werd intussen bevestigd op een persconferentie.

'Ik heb een heel moeilijke en emotionele beslissing genomen. Ik wil de eerste liefde van de wetenschap weer opzoeken', verklaarde De Backer aan VTM Nieuws. Hij ontkent dat de heisa rond het Antwerpse witte konijn iets met de beslissing heeft te maken. 

De knuffel tussen voorzitster Gwendolyn Rutten en Philippe De Backer nadat die laatste zijn politieke afscheid aankondigde. ©BELGA

De Backer blijft tot op het einde van de legislatuur nog minister. 

Doorbraak in Brussel

Voor de Brusselse lijstvorming is er wel een doorbraak: Els Ampe trekt de Vlaamse lijst, Guy Vanhengel die van het Brussels Gewest. Vlaams minister Sven Gatz duwt de lijst voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Mimi Crahaij, een advocate en gemeenteraadslid in Ganshoren, trekt de Brusselse Kamerlijst. Voor een Nederlandstalige is het evenwel zo goed als onmogelijk om in het Hoofdstedelijk Gewest een Kamerzetel binnen te rijven. De Europese lijst wordt aangevoerd door Guy Verhofstadt.

Geen beslissing voor Antwerpse Kamerlijst

Open VLD heeft alle lijsttrekkers inmiddels bevestigd in een persbericht. Dat in Vlaams-Brabant Gwendolyn Rutten (Vlaams) en Maggie De Block (federaal) de lijsten trekken en Vincent Van Quickenborne (federaal) en Bart Tommelein (Vlaams) in West-Vlaanderen was al bekend. 

In Oost-Vlaanderen staan Alexander De Croo (federaal) en Carina Van Cauter (Vlaams) bovenaan. Egbert Lachaert, die ook in de running was voor de Vlaamse lijst, krijgt wellicht de derde plek voor de Kamer. In Limburg toppen Patrick Dewael (federaal) en Lydia Peeters (Vlaams) de lijst.

Bart Somers is de Vlaamse lijsttrekker in Antwerpen. Na de aankondiging van het vertrek van Philippe De Backer uit de politiek, is er nog geen beslissing genomen over de Antwerpse Kamerlijst.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie