PS en Ecolo zoeken steun Waalse parlementsleden voor coalitie

De PS wil de droom van een progressieve coalitie in het zuiden van het land niet opgeven. ©anthony Dehez

PS en Ecolo vragen voor hun Klaproos-coalitie steun vanuit het parlement. Tegen dinsdag 9 juli moeten de parlementsleden van Wallonië en de Franse Gemeenschap kleur bekennen.

Het lijkt een doodlopend spoor, maar PS en Ecolo blijven verder timmeren aan de weg van hun zogenaamde Klaprooscoalitie, een minderheidsregering die in Wallonië en de Franse Gemeenschap de steun zou krijgen vanuit het parlement. Er zijn minstens drie Waalse parlementsleden van andere partijen nodig, willen PS en Ecolo over een parlementaire meerderheid beschikken.

Na vele gesprekken met het middenveld hebben PS en Ecolo nu maatschappelijke en politieke beleidsverklaringen - ‘déclarations de politique gouvernementale et sociétale’ - uitgewerkt, waarin wordt ingezet op een ecologische en sociale transitie. Die verklaringen worden nu aan de parlementsleden bezorgd, en op basis daarvan moet blijken of de Klaprooscoalitie een kans maakt.

De PS wil de droom van een progressieve coalitie in het zuiden van het land niet opgeven, en hoopt dus nog altijd op steun van ofwel het PTB/PVDA of het cdH. Pas als echt blijkt dat er geen toekomst is voor een progressieve coalitie, zullen de PS en Ecolo hun aversie tegenover de Franstalige liberalen van premier Charles Michel kunnen opzij schuiven. Dat is alvast de verwachting bij de Mouvement Réformateur.

Wit blad

De liberale voorman in Wallonië, ontslagnemend minister Jean-Luc Crucke, liet overigens al verstaan dat de liberalen niet zullen meestappen in het Waalse verhaal dat PS en Ecolo samen hebben uitgewerkt. Er zal opnieuw worden gestart van een wit blad.

De nadruk ligt heel hard op de inbreng van het middenveld en de burgers in het politieke proces.

Met de beleidsverklaring die PS en Ecolo nu hebben uitgewerkt, hopen beide politieke partijen de democratie weer wat zuurstof te geven. De nadruk ligt heel hard op de inbreng van het middenveld en de burgers in het politieke proces. Er is sprake van een ‘collectieve mobilisatie’, wat dan het antwoord is dat PS en Ecolo geven op het signaal dat de kiezer gaf op 26 mei.

Inhoudelijk willen PS en Ecolo een ecologische en sociale transitie op gang brengen. Zo moet de volgende Waalse regering mikken op een reductie van de CO2-uitstoot met 55 procent tegen 2030, luidt het. Voorts wordt de jobcreatie naar voren geschoven als een prioriteit. Er is sprake van een opvolger voor het Marshall-plan, waarbij ingezet zal worden op drie speerpunten: de ecologische transitie, een transitie naar kennis en vaardigheden (in het onderwijs, red.) en een industriële en economische transitie.

Opvallend is dat Ecolo ook werk wil maken van een nieuwe politieke cultuur, om het vertrouwen te herstellen tussen politiek en burgers. Er zal een deontologische en ethische commissie worden geïnstalleerd, er zal worden ingezet op een depolitisering van publieke benoemingen. De decumulregeling zal worden veralgemeend en de uitredingsvergoeding voor parlementairen zal worden herbekeken. Tot slot wil de volgende Waalse regering de strijd tegen fake news opvoeren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie