PS nodigt Ecolo én MR uit voor gesprek

PS-voorzitter Elio Di Rupo nodigt nu ook de Franstalige liberalen uit voor een gesprek. ©BELGA

De PS wil een 'verkennend gesprek' met de twee partijen met het oog op de vorming van een Waalse regering.

Dinsdag begroef cdH met een 'njet' het scenario van een klaprooscoalitie (rood-groen-oranje) aan Franstalige kant. De christendemocraten kiezen resoluut voor de oppositie. 

Logischerwijze moet de PS zich nu richten op de MR. Nochtans was de toon tijdens de verkiezingscampagne bijzonder bits tussen de MR en de linkse partijen PS en Ecolo. Maar Waals MR-minister van Begroting Jean-Luc Crucke vindt dat niet onoverkomelijk. 'We moeten proberen om tussen Ecolo, de socialisten en de liberalen oplossingen te vinden voor de komende jaren', zei hij dinsdagavond in het VRT-programma 'Terzake'.

Overeenkomsten

'Er bestaan volgens mij genoeg overeenkomsten tussen de partijen, bijvoorbeeld over klimaat. Wij zijn een liberale partij, dus moeten we overeenkomsten vinden met ons liberale programma, bijvoorbeeld geen extra belastingen', zegt Crucke, die hoopt dat de drie partijen voor het einde van de zomer een coalitie in de steigers kunnen zetten. De MR en de PS hebben in principe de groenen niet nodig voor een meerderheid, maar Crucke verkiest een coalitie met drie. 

De drie partijen buigen zich nu over de nota die de PS en Ecolo eerder al hadden klaargestoomd, waarin ze ijveren voor een ecologische en sociale transitie.


Lees verder

Advertentie
Advertentie