PTB weigert nieuwe uitnodiging PS

PS-kopstukken Elio Di Rupo en Paul Magnette met de PTB-kopstukken op de achtergrond. ©Photo News

De PS heeft de PTB opnieuw uitgenodigd voor een gesprek over de Waalse regering, maar de communisten weigeren daarop in te gaan.

De communistische PTB/PVDA sloeg vorige week de deur dicht voor een linkse coalitie met de PS in Wallonië. PTB-kopstuk Raoul Hedebouw liet weten dat zijn partij niet ingaat op het voorstel van de PS voor een derde ronde. 'Wij doen niet mee aan het paringsdansje van Di Rupo en Paul Magnette, om morgen te kunnen trouwen met de MR', zei PVDA-voorzitter Peter Mertens. 

De PTB zei zeker te zijn dat het enige doel van de PS was de partij er snel af te rijden. De PS is dan weer zeker dat de communisten nooit serieus in de gesprekken geloofd hebben, waarbij het enige doel van de PTB blijft de socialisten vanop de oppositiebanken als establishmentpartij te bestoken.

De PS blijft de PTB ondanks de afwijzing evenwel het hof maken. PS-voorzitter Elio Di Rupo maakte die uitnodiging nu zelfs concreet. 'Ik heb de voorzitter van PVDA, Peter Mertens, uitgenodigd voor een derde onderhandelingsronde op dinsdag. Ik heb hem een uitnodiging gestuurd en heb aangegeven dat hij zelf het tijdstip mag kiezen', zei Di Rupo zondag op de Franstalige zender RTL.

De zet van de PS hoeft niet te verwonderen. De PS hoopte de PTB over de streep te trekken om een 'progressieve' regering te vormen samen met de PS en Ecolo of om vanuit de oppositie steun te bieden aan een regering PS-Ecolo.

Door de afwijzing van de PTB komt immers automatisch de MR opnieuw in beeld voor de Waalse regering. Nu zowel PTB als cdH voor de oppositie kiezen, zijn de Franstalige liberalen in Wallonië mathematisch nodig om een meerderheid te vormen. 

Een PS-MR-regering is voor de PS evenwel geen aantrekkelijk scenario. Het is een coalitie van verliezers. Het overgrote deel van de PS-achterban heeft geen zin om te besturen met de Franstalige liberalen. Die partij is jarenlang afgeschilderd als de verantwoordelijke voor het sociale afbraak en voor haar samenwerking met de N-VA op federaal niveau. 

Ecolo

Bovendien zitten dan alle andere linkse partijen in de oppositie. Om die reden hoopt de PS alsnog Ecolo te overtuigen als derde partner in een regering te stappen. Dat geeft een belangrijke linkse partij minder in de oppositie en het betekent ook een linkse partij extra om een tegengewicht te vormen voor de MR. De strategie van de PS is een soort ‘voorakkoord’ te sluiten met Ecolo en dat dan voor te leggen aan de MR.

Maar in een Waalse regering stappen met de PS en de MR is voor Ecolo niet evident, want de groenen zijn daarin mathematisch niet nodig. Zo dreigen ze het vijfde wiel aan de wagen te worden.

PTB

Dat verklaart waarom Di Rupo nu opnieuw de PTB uitnodigt. De PS wil er alles aan doen om het signaal te geven dat ze de kiezer serieus neemt.

Eerder drong PS-kopstuk Paul Magnette er ook al op aan dat de federale informateurs Johan Vande Lanotte en Dider Reynders alsnog de PTB zouden zien, zoals de koning wel had gedaan. De PTB had daarover misbaar gemaakt omdat de federale demarche de weg zou blokkeren naar haar deelname aan de regionale regeringen. 

Maar de PTB deed de deur meteen opnieuw dicht, meldt de VRT. Er lijkt bij de communisten weinig animo om te besturen. Bovendien is er weinig vertrouwen in de PS. De PTB ziet parallellen met de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar. Toen knoopte de PS op verschillende plaatsen gesprekken aan met de PTB om vervolgens toch niet met hen in zee te gaan en op sommige plaatsen zelfs de voorkeur aan de liberalen te geven. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie