nieuwsanalyse

Sollicitaties voor partijvoorzitter stromen al binnen

©Photo News

Na de verkiezingen zullen ongetwijfeld enkele partijvoorzitters in de regering stappen. Dat doet sommigen er al luidop van dromen de leiding van hun partij over te nemen.

In een interview met Krant van West-Vlaanderen loste CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert een schot voor de boeg. ‘Als onze voorzitter (Wouter Beke, red.) een uitvoerend mandaat opneemt, is er wel een vacature. En dan bestaat de kans zeker dat ik mij kandidaat stel om hem als voorzitter op te volgen. Ik denk dat ik daar klaar voor ben en ik geloof dat de rol van partijvoorzitter mij zou liggen.’

Ik geloof dat de rol van partijvoorzitter mij zou liggen.
Hendrik Bogaert
CD&V-Kamerlid

De kans dat Beke de fakkel doorgeeft, is reëel. De Limburger is al tien jaar voorzitter en liet onlangs vallen dat hij een ministerpost niet langer zou afslaan. Of wie weet wordt hij premier? Sp.a-partijvoorzitter John Crombez maakte Beke al het hof door te zeggen dat hij wat hem betreft premier kan worden in een regering met de socialisten.

CD&V

Dat zou betekenen dat een andere CD&V’er de voorzittershamer moet overnemen. Bogaert toont interesse. De vraag is evenwel of hij kans maakt. Hij vertegenwoordigt de rechtervleugel van CD&V en die is de jongste jaren serieus uitgedund. De kans is bovendien klein dat Bogaert - die niet bij iedereen in zijn partij geliefd is wegens sommige persoonlijke standpunten - de steun van de partijtop zal krijgen. Maar hij kan het er altijd op wagen.

Wie wel over de tongen gaat als toekomstig partijvoorzitter van de christendemocraten is Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits. Mocht ze haar ambitie om Vlaams minister-president te worden niet kunnen waarmaken, is de post van voorzitter een terugvalpositie. Al heeft ze al duidelijk gemaakt dat ze ook minister wil blijven onder minister-president Bart De Wever (N-VA).

Open VLD

De kans is groot dat ook andere partijen een vacature voor partijvoorzitter uitschrijven. Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten staat al ruim zeven jaar aan het hoofd van de Vlaamse liberalen. Net als Beke kan ze weleens een ministerpost opnemen.

Bart Tommelein, de burgemeester van Oostende, loopt zich al warm om voorzitter te worden. Onlangs liet hij verstaan dat hij eraan denkt zich kandidaat te stellen als partijvoorzitter ‘als er een vacature komt’. Tommelein maakte duidelijk dat hij sowieso niet opnieuw minister wordt, maar burgemeester van Oostende blijft. De burgemeesterssjerp en de voorzittersstoel combineren ziet hij wel zitten.

N-VA

Ook bij de N-VA is de kans groot dat de leiding van de partij in andere handen komt. Partijvoorzitter Bart De Wever heeft de ambitie Vlaams minister-president te worden. En in dat geval moet de N-VA niet alleen op zoek naar een nieuwe burgemeester van Antwerpen, maar ook naar een nieuwe voorzitter.

Geen enkele N-VA’er heeft zijn ambitie al durven uitspreken. Maar de kans is reëel dat Peter De Roover, de N-VA-Kamerfractieleider, geen nee zou zeggen. Hetzelfde geldt voor Lorin Parys, de ondervoorzitter van de partij. Ook Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts zou ongetwijfeld niet aarzelen mocht hij gevraagd worden.

Sp.a

Ook bij de Vlaamse socialisten kan er een wissel van de wacht komen. Als de sp.a tot de Vlaamse of de federale regering toetreedt, bestaat de kans dat John Crombez minister wordt. Mogelijke opvolgers als partijvoorzitter zijn Vlaams Parlementslid Yasmine Kherbache, Vlaams fractieleider Joris Vandenbroucke en federaal fractieleidster Meryame Kitir. Of wie weet wordt het Steve Vandenberghe, de burgemeester van Bredene en de buddy van Crombez.

Groen

Hetzelfde geldt voor Groen. Als de groenen de grootste politieke familie worden - en dat is niet uitgesloten - is de kans reëel dat ze in de regering komen. En dan komt partijvoorzitster Meyrem Almaci in aanmerking voor een ministerpost.

De enige partijen die met 100 procent zekerheid niet van voorzitter zullen veranderen, zijn degene die geen kans maken op een regeringsdeelname: de PVDA van voorzitter Peter Mertens en het Vlaams Belang van Tom Van Grieken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie