Spaanse socialisten dreigen met nieuwe verkiezingen

De Spaanse premier, Pedro Sánchez, begint dinsdag zijn formatieronde. Zijn partij waarschuwde de liberalen, de conservatieven en radicaal-links hem niets in de weg te leggen. 'Anders volgen nieuwe verkiezingen.' ©AFP

Ze eisen dat de conservatieven, de liberalen en radicaal-links de installatie van een socialistische minderheidsregering niet in de weg staan.

Ruim zes weken na de Spaanse parlementsverkiezingen schiet aftredend premier Pedro Sánchez dinsdag de formatiegesprekken officieel op gang. Aan de vooravond maakte zijn socialistische partij de concurrentie duidelijk wat de bedoeling is: een minderheidskabinet op de been brengen.

De PSOE kwam op 28 april als winnaar uit de electorale race. Maar ze veroverde geen volstrekte meerderheid. Allianties met andere partijen dringen zich op. In hun ideale scenario sluiten de socialisten dossier per dossier deals.

Voor Sánchez II uit de startblokken kan schieten, moet de premier het vertrouwen krijgen van een meerderheid van het parlement. De econoom hengelt naar de onthouding van de conservatieven, de liberalen of radicaal-links.

Spaken in de wielen

Maar de conservatieve PP en het liberale Ciudadanos zijn vastbesloten Sánchez spaken in de wielen te steken. En het radicaal-linkse Unidas Podemos aast op ministerposten in ruil voor zijn steun.

De Spanjaarden zullen de andere partijen de rekening presenteren als er nieuwe verkiezingen komen.
Socialistische partij

Tot frustratie van de socialisten. Die herinnerden de PP er maandag aan dat zij in 2016 een uitweg boden uit een maandenlange politieke crisis door zich in het parlement te onthouden en de weg te effenen voor een minderheidsregering onder leiding van de conservatief Mariano Rajoy.

Nieuwe verkiezingen

'Als Ciudadanos, de PP en Unidas Podemos dwarsliggen in het parlement, gaan we onze opties bekijken. Nieuwe verkiezingen zijn het voor de hand liggende alternatief. De Spanjaarden zullen de andere partijen de rekening presenteren voor zo'n scenario', stelde de PSOE maandag.

De partij weet zich gesterkt door de resultaten van de Europese verkiezingen van eind mei. Die race eindigde eveneens in een zege voor de socialisten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie