Spook van gedoogsteun Vlaams Belang duikt op

In het schimmenspel rond het Vlaams Belang duikt nu ook het scenario op van gedoogsteun. ©Photo News

Verschillende N-VA’ers zien brood in een Vlaams minderheidskabinet van de N-VA en Open VLD, dat gedoogsteun krijgt van het Vlaams Belang. De kans op slagen is nihil, want Open VLD wil er niet van weten.

Terwijl de informateurs Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (sp.a) gisteren op het federale niveau voor het eerst verslag uitbrachten bij de koning, blijft de radiostilte over de Vlaamse coalitiegesprekken compleet. N-VA-voorzitter en Vlaams formateur Bart De Wever voert onder meer gesprekken met het Vlaams Belang, dat bij de verkiezingen van 26 mei de tweede grootste partij werd.

Het Vlaams Belang stelt zich naar verluidt constructief op. Dat past in de strategie die voorzitter Tom Van Grieken afgelopen weekend in De Tijd uit de doeken deed. Hij wil de N-VA geen argumenten geven om zijn partij te wippen. ‘Voor het eerst in 40 jaar hebben we een kans om mee te besturen. Als het niet lukt, het zij zo, maar ik wil het niet zelf verbrodden’, stelde hij in een interview.

Zowat iedereen gaat ervan uit dat De Wever bezig is Van Grieken dood te knuffelen.

Zowat iedereen gaat ervan uit dat De Wever bezig is Van Grieken dood te knuffelen. Aan de kiezer moet hij duidelijk maken dat zijn partij de Vlaams Belang-kiezer serieus neemt. Maar op het einde van de rit zal hij Van Grieken en co. opzijschuiven wegens hun extreme standpunten. Bovendien komen de twee partijen samen niet aan een meerderheid en sluiten alle andere partijen een samenwerking met het Vlaams Belang uit.

Minderheidskabinet

Toch echoot het in de Wetstraat almaar luider dat meer aan de hand is. De nieuwswebsite Newsmonkey berichtte gisteren dat de N-VA denkt aan een minderheidskabinet met het Vlaams Belang. Volgens verschillende Vlaams-nationalisten is dat evenwel ‘totaal irrealistisch’. Een ander denkspoor, een regering van de N-VA en Open VLD, die gedoogsteun van het Vlaams Belang krijgt, vinden een aantal N-VA’ers wel een goed idee om zo een rechts beleid te kunnen voeren.

Zo’n constellatie doet denken aan de eerste regering van de Nederlandse liberaal Mark Rutte (2010-2012), die samen met de christendemocraten bestuurde en gedoogsteun kreeg van de PVV van Geert Wilders. Op die manier kon Rutte een rechts beleid voeren én Wilders kapot besturen, want de regering kwam ten val en de PVV verloor zwaar bij de daaropvolgende verkiezingen.

De gedoogconstellatie heeft evenwel een hoog spookgehalte. Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten sloot besturen met het Vlaams Belang eerder uit. Bij Open VLD wordt zo’n gedoogconstructie ook uitgesloten. ‘Nee, dat doen we niet’, klinkt het klaar en duidelijk.

Schimmenspel

Het denkspoor van een minderheidskabinet past zo vooral in het procedé waarbij het Vlaams Belang opzij wordt geschoven. Besturen is niet mogelijk, gedoogsteun evenmin en dus zijn de oppositiebanken de enige optie voor de partij. En dan komt het voortzetten van de huidige Vlaamse regering met de N-VA, CD&V en Open VLD in beeld als de meest realistische optie.

De Vlaamse regeringsvorming is evenwel gekoppeld aan de federale formatie. Daarbij houden alle spelers vooralsnog de kaarten tegen de borst. Ruwweg zijn er twee opties: ofwel komt er een poging tot toenadering tussen de N-VA en de PS, waarbij over het confederalisme wordt gepraat. Ofwel gaan we naar een paars-groene formule, eventueel aangevuld met DéFI of CD&V, omdat paars-groen maar één zetel op overschot heeft.

Alleen een halve zot zou voor paars-groen kiezen. Maar er is helaas zoiets als liberaal voluntarisme.
N-VA-bron

De N-VA kijkt zenuwachtig naar Open VLD, want de sleutel ligt bij de liberalen. Klikt de partij zich vast aan de N-VA? Of kiest ze voor paarsgroen, een federale regering zonder Vlaamse meerderheid? ‘Alleen een halve zot zou voor paars-groen kiezen’, klinkt het bij de N-VA. ‘Maar er is helaas zoiets als liberaal voluntarisme. Wat als Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten premier kan worden van zo’n regering?’

En zo blijft de formatie vooralsnog een schimmenspel waar niemand klaar in ziet.

Vande Lanotte waarschuwt voor chaos in lopende zaken

Informateurs Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (sp.a) brachten gisteren voor het eerst verslag uit bij koning Filip. De twee anciens, die hun informatieronde mogen voortzetten tot 17 juni, zaten samen met alle partijen, behalve de PVDA/PTB en het Vlaams Belang.

Door de zeer verschillende verkiezingsuitslag in Vlaanderen en Franstalig België wordt de federale regeringsvorming een ontzettend moeilijke opdracht. Vande Lanotte benadrukte daarom dat ons land zich geen herhaling van de 541 dagen durende regeringsvorming van 2010-2011 kan permitteren.

Toen werd in lopende zaken onder meer Dexia gered en werd een begroting goedgekeurd. ‘Maar in tegenstelling tot in 2010 heeft de uittredende regering geen meerderheid meer in het nieuwe federale parlement. Daardoor heeft ze niet dezelfde beslissingskracht’, zei Vande Lanotte.

Daarenboven wees Vande Lanotte op het belang van het opstellen van de begroting voor 2020, die normaal in oktober bij de Europese Commissie moet worden ingediend. Het begrotingstekort neemt toe tot 2 procent van het bruto binnenlands product of bijna 10 miljard euro. Zo wordt oktober meteen een informele deadline voor het vormen van een federale regering.

Lees verder

Advertentie
Advertentie