Twaalfkoppige werkgroep moet CD&V heruitvinden

De CD&V-top maakt geen deel uit van de werkgroep. ©BELGA

Een groep van twaalf CD&V'ers gaat bestuderen waarom de christendemocraten slecht scoorden bij de verkiezingen van 26 mei en welke koers de partij voortaan moet voeren.

Bij de verkiezingen van 26 mei werd CD&V met 15 procent van de stemmen maar de derde partij van Vlaanderen. Ze ging er nochtans van uit dat ze de tweede zou blijven en droomde stiekem van 20 procent.

De twaalf vormen een 'kerngroep', die zal worden bijgestaan door een uitgebreider werkgroep waarin andere geïnteresseerden uit de partij kunnen zetelen.

Een twaalfkoppige werkgroep moet nu uitzoeken waarom de christendemocraten onder de verwachtingen bleven. Op het CD&V-partijbureau dinsdag werd bepaald wie in de werkgroep zetelt.

Dat zijn Vincent Van Peteghem, Robrecht Bothuyne, Bart Dochy, Nathalie Muylle, Nawal Farih, Raf Terwingen, Peter Van Rompuy, Els Van Hoof, Jef Van den Bergh, Griet Smaers, Cindy Franssen en Joris Poschet.

De groepsleden moeten zelf bepalen hoe ze zich organiseren en wie eventueel hun voorzitter wordt. 'We hebben ervoor gekozen hen zo veel mogelijk vrijheid te geven', klinkt het op het CD&V-hoofdkwartier.

Nieuwe generatie

De partij koos er bewust voor de nieuwe generatie te laten zetelen. De twaalf zijn leden van de Kamer of het Vlaams Parlement of waren dat en raakten niet herverkozen. Zittende ministers maken geen deel uit van de groep.

De werkgroep moet aanbevelingen doen over de toekomstige positie van de Vlaamse christendemocratie in het politieke landschap en de samenleving, een blauwdruk afleveren voor een toekomstige organisatie en een timing voor de voorzittersverkiezingen voorstellen.

Ze vormen een 'kerngroep', die zal worden bijgestaan door een uitgebreider werkgroep waarin andere geïnteresseerden uit de partij kunnen zetelen. 

Tegen september moet de werkgroep de verkiezingsuitslag analyseren en onder meer de positie van CD&V als middenpartij tegen het licht houden. Ook de verhouding met het middenveld moet worden onderzocht. Bij de christendemocraten bestaat het gevoel dat de christelijke zuil, en dan vooral de bevriende christelijke vakbond ACV, hen in de steek heeft gelaten.

Aanbevelingen

De werkgroep moet aanbevelingen doen over de toekomstige positie van de Vlaamse christendemocratie in het politieke landschap en de samenleving, een blauwdruk afleveren voor een toekomstige organisatie en een timing voor de voorzittersverkiezingen voorstellen.

Voorzitter Wouter Beke trok zijn eigen lessen uit de verkiezingsuitslag. Hij zal bij de komende CD&V-voorzittersverkiezingen meer dan waarschijnlijk geen kandidaat zijn.

De twaalf christendemocraten moeten met andere woorden CD&V heruitvinden. Het doet wat denken aan de manier waarop toenmalig voorzitter Johan Van Hecke zijn partij in de jaren 90 met de slogan 'Le nouveau CVP est arrivé' probeerde een nieuw gezicht te geven.

Voorzitter Wouter Beke trok alvast zijn eigen lessen uit de verkiezingsuitslag. Hij zal bij de komende CD&V-voorzittersverkiezingen meer dan waarschijnlijk geen kandidaat zijn om zichzelf op te volgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie