Van Grieken: 'Kans is niet groot dat we in regering gaan zitten'

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. ©Photo News

Volgens Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is de kans klein dat zijn partij zal deelnemen aan een Vlaamse regering. 'We hebben jammer genoeg vijf zetels te kort om met Vlaams Belang en N-VA een regering te vormen', zei hij op VTM.

Vlaams formateur Bart De Wever is al weken bezig met gesprekken met alle partijn - met uitzondering van PVDA en Groen - om een Vlaamse regering op de been te brengen. De verwachting is dat hij deze week aan de vierde gespreksronde begint.

Het Vlaams Belang behoort nog altijd tot de gesprekspartners. Maar Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken gelooft niet dat zijn partij zal deeluitmaken van een Vlaamse regering. Het probleem is dat CD&V en Open VLD niet bereid zijn in een regering te stappen met het Vlaams Belang. En vermits N-VA en Vlaams Belang samen geen meerderheid hebben, ziet het er voor het Vlaams Belang niet goed uit.

Van Grieken waarschuwt wel voor het geval ze aan de kant worden geschoven. 'Als ze ons buitenspel zetten, dan krijg je ongetwijfeld een revolte', aldus Van Grieken. Hij verwacht dan nog meer stemmen bij de volgende verkiezingen.

Zweedse Coalitie

De verwachting is dat De Wever vroeg of laat overschakelt op de partners die deeluitmaakten van de huidige Vlaamse regering. En dat zijn de N-VA, CD&V en Open VLD, de Zweedse coalitie. Maar eerst moet het Vlaams Belang er dus afgereden worden. Wellicht zal De Wever er subtiel voor zorgen dat de indruk ontstaat dat niet hij, maar het CD&V en Open VLD is die het Vlaams Belang er afrijden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie