Vlaams Belang licht tipje van de sluier op over eisen

Vlaams fractieleider Chris Janssens (Vlaams Belang). ©BELGA

De partij wil onder meer de toegang tot de sociale zekerheid voor nieuwkomers beperken.

Het Vlaams Belang zal 'niet meteen breekpunten op tafel leggen' bij de gesprekken over een Vlaamse regering, die dinsdag beginnen. Dat heeft Vlaams fractieleider Chris Janssens, die voor de partij mee de onderhandelingen voert, vanochtend gezegd op Radio 1.

We moeten met twee Vlaams-nationalistische partijen dit unieke momentum grijpen voor een rechts en kordaat beleid.
Chris Janssens
Vlaams fractieleider Vlaams Belang

Het Vlaams Belang zit woensdag samen met N-VA-voorzitter Bart De Wever, die de partijen van klein naar groot ontvangt. 'We gaan dat gesprek met open vizier tegemoet. Het is een eerste uitwisseling van ideeën', zei Janssens.

En het is de partij menens. 'De twee Vlaams-nationalistische partijen moeten dit unieke momentum grijpen en het rechtse en kordate beleid voeren waar de kiezer blijkbaar naar snakt. We zijn ondertussen een volwassen partij van 40 jaar, en zijn bereid al onze energie en kracht in beleidsverantwoordelijkheid om te zetten.'

'Open VLD moet aan zelfreflectie doen'

N-VA-kopstuk Theo Francken riep Vlaams Belang eerder op af te zien van onhaalbare eisen, zoals de migratiestop. Volgens Janssens moet zo'n migratiestop op federaal niveau besproken worden.

Wij vinden dat je hier acht jaar legaal gewoond moet hebben en drie jaar moet hebben bijgedragen aan de sociale zekerheid voor je er rechten uit kan putten.
Chris Janssens
Vlaams fractieleider Vlaams Belang

Hij wil de onderhandelingen op Vlaams niveau niet via de media voeren, maar licht al een tipje van de sluier over de standpunten waarmee zijn partij naar de gesprekken met De Wever trekt. 'Je kan de aantrekkingskracht van ons land, dat een uitgebreid sociaal vangnet heeft, verminderen door de toegang tot de sociale zekerheid voor nieuwkomers te beperken. Wij vinden dat iedereen hier acht jaar legaal gewoond moet hebben en drie jaar moet hebben bijgedragen aan de sociale zekerheid voor ze er rechten uit kunnen putten.'

Verkiezingen 2019

Op de hoogte blijven van het meest recente nieuws over de regeringsvorming? Neem dan een kijkje op de dossierpagina over de verkiezingen. 

De N-VA en het Vlaams Belang hebben samen geen meerderheid in Vlaanderen. Er is dus een derde regeringspartner nodig. Wie geniet bij het Vlaams Belang de voorkeur? 'De centrumrechtse partijen zijn de eerste die in aanmerking komen. Ik kijk naar Open VLD', zei Janssens.

De Vlaamse liberalen moeten volgens hem aan zelfreflectie doen. Hij verwijst naar een enquête van Het Laatste Nieuws, waaruit blijkt dat een groot deel van de kiezers van de N-VA, Open VLD en CD&V tegen het cordon sanitaire zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie